Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Serieuze gevolgen door ijzertekort

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: mijnapotheek.nl

IJzertekort kan ernstige gevolgen hebben. Dat stelt de Britse onderzoeker Thomas Suttaford. Bloedarmoede of ijzertekort nog al eens onderschat, maar het kan in zeer serieuze gevallen leiden tot verminderde vruchtbaarheid, moeite met slikken, verwardheid en irritatie. Eerste symptomen zijn kortademigheid, blijvende vermoeidheid en hartkloppingen. Daarnaast kunnen een slechte conditie van huid, haar en nagels een teken aan de wand zijn, evenals het uitblijven van de menstruatie en het verergeren van het premenstrueel syndroom. Serieuze gevolgen dus, die vaak niet meteen ontdekt worden omdat het merendeel van de symptomen dusdanig subtiel zijn dat ze simpelweg niet worden herkend. Het ijzergehalte op peil houden is dus belangrijk voor je lichaam. Met de juiste voeding kun je dus zeer vervelende gevolgen voorkomen. Vlees en groenten zijn een belangrijke ijzerbronnen. IJzer uit vlees wordt overigens sneller door het lichaam opgenomen dat ijzer uit groenten. Vegetariërs wordt dan ook geadviseerd extra goed op te letten op voldoende ijzer.

TIP! Op zoek naar wat afwisseling voor je dagelijkse maaltijd? In het boek "NRC Next eten en zo" staan leuke, nieuwe recepten voor gezonde en lekkere maaltijden. Inclusief handige, uitneembare en weer terug te steken boodschappenlijst. Bestel hier NRC Next eten en zo>>>
.
- Advertentie -
- Advertentie -