Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Scholieren verzwijgen depressieve gevoelens

maandag 16 januari 2017 | Bron: Mental Health Foundation

Scholieren verzwijgen depressieve gevoelens

Middelbare scholieren praten nauwelijks met klasgenoten of leerkrachten over hun depressieve gevoelens. Meer dan de helft van de Nederlandse tieners voelt zich weleens depressief, maar slechts 18% van de jongeren durft daarover te praten met medescholieren. Dat blijkt uit een Facebookenquête van de Mental Health Foundation, die door ruim elfduizend jongeren is ingevuld.

Oorzaken depressieve gevoelens

Van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar zegt 56% depressieve periodes door te maken. Moeilijk kunnen omgaan met gebeurtenissen in hun leven, zorgen om hun uiterlijk en piekeren over school komen als belangrijkste oorzaken naar voren. Daarnaast noemen de scholieren angst voor de dood, faalangst, angst voor de toekomst en eenzaamheid als reden voor depressieve gevoelens.

Nog steeds taboe

Praten over depressiviteit lijkt onder middelbare scholieren taboe te zijn. Minder dan één op de vijf ondervraagde jongeren durft het met klasgenoten over hun depressieve gevoelens te hebben. Slechts 14% van de jongeren praat erover met een vertrouwenspersoon op school.

Schaamte

“Ik ben enorm geschrokken van deze cijfers”, zegt Esther van Fenema, psychiater aan het LUMC Leiden. “Jongeren houden met elkaar een façade overeind. Je moet leuk en succesvol zijn, falen is geen optie. Het onderzoek toont aan hoe groot de schaamte over depressieve gevoelens nog is en hoe hard het nodig is om voorlichting te geven aan scholen, jongeren en hun ouders.”

Depressiegala

De Mental Health Foundation, initiatiefnemer van de enquête, organiseert op ‘Blue Monday’ 16 januari het Depressiegala in Theater Amsterdam. “Het Depressiegala helpt bij het vergroten van de kennis en de openheid over depressie”, zegt Fenema. “Maar daarmee zijn we er nog niet. Voorlichting op scholen is noodzakelijk om de symptomen van depressie op tijd te herkennen.”

Heb jij depressieve klachten en ben je op zoek naar een psycholoog? Op solvo vind je psychologen bij jou in de buurt.

.
- Advertentie -
- Advertentie -