Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Scholen mogen zorg bij diabetes niet meer weigeren

donderdag 10 januari 2019 | Bron: AD

Scholen mogen zorg bij diabetes niet meer weigeren

Basisscholen mogen niet langer zorg weigeren aan kinderen met diabetes. Dit advies publiceerde het College voor de Rechten van de Mens op 7 januari. Nu wordt de zorg aan leerlingen met diabetes nog regelmatig geweigerd. Ook zij verdienen een gelijke behandeling, zo oordeelt het College.

Het College baseert dit op wetgeving zoals de Wet op de Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Kinderen die geen passende ondersteuning ontvangen van hun school worden gediscrimineerd op basis van hun ziekte. Scholen weigeren nu soms hulp te verlenen aan leerlingen omdat ze bang zijn voor aansprakelijkheid. Deze angst om aangeklaagd te worden door ouders, is echter ongegrond. Omdat leerkrachten hulp verlenen als privépersoon bij medische hulp, kan de school niet vervolgd worden bij bijvoorbeeld een foutieve glucosemeting.

Het recht op zorg verkrijgen

Kinderen met diabetes moeten zichzelf meerdere malen per dag insuline toedienen en hun bloedsuikerwaarde meten. Hier moet dan ook de mogelijkheid toe worden geboden vanuit de school. Dit is geen gunst, maar een recht, zo vertelt Lydia Braakman. Braakman is naast moeder van twee kinderen met diabetes type 1, ook directeur van Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. Deze Stichting heeft het College gevraagd zich te buigen over de kwestie, maar kreeg bij een eerder gesprek nog geen duidelijke uitspraak.

Het advies dat scholen geen zorg meer mogen weigeren aan diabetesleerlingen is daarom een mijlpaal voor de actievoerders, die zich al sinds 2014 inzetten. Het is nu belangrijk dat het advies van het College in landelijk en lokaal beleid wordt ingevoerd. Hier zal de Stichting zich voor blijven inzetten.

Over het College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens is een onafhankelijke organisatie die zich inzet om mensenrechten te beschermen. Dit College bekijkt of burgers, overheidsorganisaties, maatschappelijke organisaties en politici zich houden aan de  gelijkebehandelingswetgeving en of er niet gediscrimineerd wordt. Zo kunnen alle mensen vrij en in waardigheid leven.  

Vind hier het complete advies van het College over diabeteszorg aan basisschoolleerlingen.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -