Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Schimmel, het antwoord op malaria?

dinsdag 04 juni 2019 | Bron: Science

schimmel, het antwoord op malaria?

Uit een studie van de universiteit van Maryland in de Verenigde Staten en het Burkinese onderzoeksinstituut IRSS blijkt dat een schimmel, die genetisch aangepast is om spinnengif aan te maken, een antwoord kan zijn op malaria-uitbraken.

Blootstelling aan een gemodificeerde schimmel

Voor de studie werd een dorp nagebootst en afgezet met tenten van muskietennetten. In dit “dorp” werden 1500 malariamuggen losgelaten. Met gif van een Australische trechterspin werd een schimmel gemodificeerd. De schimmelsporen werden gemixt met sesam en op katoenen doeken gesmeerd. De muggen die op het doek landden werden op die manier besmet met de schimmel.

Nadat de schimmel de malariamuggen had bereikt, nam het aantal muggen snel af. Na 45 dagen waren er nog maar 13 muggen in leven. Andere insecten in het dorp, zoals bijen, hadden geen last van de aangepaste schimmel. Alleen de malariamug was er vatbaar voor.

Doel van de studie

Malaria wordt verspreid door de vrouwelijke malariamug. Wereldwijd zijn er ongeveer 219 miljoen mensen die malaria krijgen door malaria muggen, waarvan 400.000 mensen komen te overlijden. Betekent dit onderzoek dan een einde aan besmettingen door de malariamug?

De insteek van de onderzoekers is niet om de malariamug compleet uit te roeien, maar om de besmettingsgraad in een gebied terug te dringen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om malaria bestrijden, omdat de malariamug steeds meer immuun wordt voor de huidige bestrijdingsmiddelen. Het doden van 99 procent van de muggenpopulatie in het nagebootste dorp, is een veelbelovend resultaat.

.
- Advertentie -
- Advertentie -