Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Schermgebruik in de avond leidt tot slaapproblemen bij jongeren

donderdag 07 maart 2019

Jongetje kijkt tv

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat veel jongeren van dertien tot achttien jaar slaapproblemen hebben. Deze problemen worden veroorzaakt doordat zij in het uur voor het slapengaan gebruik maken van een scherm met blauw licht.

Van de acht- tot dertienjarigen maakt 22 procent van de kinderen vrijwel iedere avond gebruik van een scherm met blauw licht. Bij dertien- tot achttienjarigen bedraagt dit percentage 83 procent. Jongeren zitten ‘s avonds vaak meer dan twee uur achter een scherm. Het blijkt dat zij tot wel een half uur korter per nacht slapen.

Klachten bij het slapen

Voorbeelden van de klachten die jongeren ondervinden, zijn moeilijk in slaap kunnen vallen, een kortere nachtrust en vaak wakker worden gedurende de nacht. Daarbij hebben ze gedurende de dag meestal moeite om wakker te kunnen blijven.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer jongeren een week lang geen scherm gebruiken in de avond de klachten verminderen. Het dragen van een oranje bril die het blauwe licht filtert helpt ook. Naast het blauwe licht draagt ook het ‘actief bezig zijn’ op het scherm bij aan slaapproblemen.

Oorzaak ligt bij led-technologie

Er zijn tegenwoordig veel lichtgevende schermen met led-technologie, zoals bij laptops, smartphones en televisies. Door de led-technologie zenden de schermen van nu meer blauw licht uit dan vroeger. Dat blauwe licht heeft invloed op onze biologische klok, waardoor de slaap verstoord raakt.

Dit onderzoek onder jongeren bevestigd eerder onderzoek onder volwassenen waarin werd vastgesteld dat schermgebruik in de avond bijdraagt aan slaapproblemen. Uit vervolgonderzoek moet blijken of blauwlichtfilters effect kunnen hebben op het verminderen van de klachten.

Bron: RIVM

.
- Advertentie -
- Advertentie -