Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Probiotica mogelijk effectief tegen koemelkallergie bij kinderen

woensdag 16 december 2015 | Bron: Nature.com

Probiotica mogelijk effectief tegen koemelkallergie bij kinderen

Er is mogelijk een doorbraak in de behandeling van koemelkallergie bij kinderen. Het gebruik van probiotica kan kinderen wellicht over hun koemelkallergie heen helpen. Dat blijkt uit een recente studie die verscheen in The International Society for Microbial Ecology (ISME) Journal afgelopen september.

Deze studie is wellicht het begin van het antwoord op de behandeling van voedselallergieën die iets te maken hebben met de samenstelling van de darmflora zoals een lactose-intolerantie. De studie vergeleek de darmflora van baby’s zonder een koemelkallergie en van baby’s die verschijnselen vertoonden van een intolerantie voor koemelk.

Weer tolerant voor koemelkallergie

Eén groep kreeg flesvoeding met LGG probiotica en de andere groep kreeg normale flesvoeding. Daarmee ontdekte ze dat de samenstelling van de darmflora tussen deze twee groepen significant verschilden. Deze verschillen duiden er voorzichtig op dat het gebruik van deze probiotica kinderen weer tolerant maakt voor koemelkallergie. Dit onderzoek geeft reden om het gebruik van probiotica en allergieën beter te onderzoeken.

Steeds meer kinderen met allergieën

De laatste tien jaar is het percentage voedselallergieën in de Westelijke landen met 20% gestegen. Dit komt voornamelijk door het veelvuldig gebruik van antibiotica. Daarnaast hebben factoren zoals flesvoeding en het eten van meer verwerkt voedsel invloed op de veranderde samenstelling van onze darmflora.

Klinische behandeling

Een voedselallergie is erg vervelend en in sommige gevallen ook gevaarlijk. Deze toenemende aantallen benadrukken de noodzaak voor het vinden van een behandeling. De volgende stap van de onderzoekers is dan ook om de resultaten van hun onderzoek te vertalen naar een klinische behandeling.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn ‘goede’ bacteriën en verbeteren je darmflora. Daarnaast zorgen ze voor een goede werking van je darmen en geven een boost aan je immuunsysteem. Een goede bacterie mag probiotica genoemd worden wanneer wetenschappelijk is bewezen dat ze de darmflora en daarmee dus de gezondheid bevorderen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -