Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Patiëntvoorlichting apotheken schiet tekort

maandag 14 april 2014 | Bron: NPCF

Apothekers schieten vaak tekort in hun zorgverlenende rol. Bij het uitgeven van medicijnen krijgen patiënten te weinig mondelinge toelichting. Meer dan de helft van de mensen die met een nieuw medicijn start, krijgt geen (volledige) uitleg over de werking, bijwerkingen en het medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF.

Eerste Uitgiftegesprek

TablettenAan het onderzoek deden over de periode 2013-2014 ongeveer 9.000 mensen mee. Hoewel het Eerste Uitgiftegesprek altijd plaats hoort te vinden, gebeurt dit in 54% van de gevallen niet. Op het declaratieoverzicht wordt dit gesprek sinds 1 januari 2014 apart op de rekening vermeld.

Voorlichting

De NPCF uit haar zorgen over deze resultaten. De apotheek is verantwoordelijk voor een goede begeleiding en voorlichting, om zo ongelukken te voorkomen. Wanneer de gesprekken wel plaatsvinden, zijn de patiënten daar wel positief over. Ze krijgen de ruimte om vragen te stellen en beoordelen het gesprek als ‘nuttig’.

.
- Advertentie -
- Advertentie -