Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ouders weten te weinig over tandzorg bij kinderen

woensdag 23 november 2016 | Bron: Zorgverzekering Informatie Centrum

Ouders weten te weinig over tandzorg bij kinderen

Weet jij wat het kost om je kinderen naar de tandarts te laten gaan? Uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) is gebleken dat 43% van de Nederlanders niet weet dat tandzorg voor kinderen niet van het eigen risico af gaat.

Volledige vergoeding tot 18 jaar

De tandzorg van kinderen onder de 18 jaar wordt in de meeste gevallen geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft er ook geen eigen risico over te betalen. Alleen tandzorg zoals het plaatsen van een beugel, kronen of bruggen wordt niet altijd vergoed. Angst voor een hoge tandartsrekening hoeft daarom geen reden te zijn om een kind niet naar de tandarts te laten gaan.

Meer voorlichting over het eigen risico

Om ervoor te zorgen dat mensen op de hoogte zijn van wat hun verzekering wel en niet dekt is betere voorlichting nodig. Voorlichting over welke zorg onder de basisverzekering valt en over het eigen risico bijvoorbeeld. 88% van de respondenten van het onderzoek gaf aan volledig op de hoogte te zijn van wat het eigen risico inhoudt. Van deze respondenten wist 62% echter niet bij welke zorg het eigen risico niet van toepassing is.

Samen ouders voorlichten

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) vindt de resultaten van het onderzoek zorgwekkend. Zij vragen daarom aan consultatiebureaus en zorgverzekeraars om meer aandacht te besteden aan het voorlichten van ouders over de kosten van tandzorg bij kinderen. Ook zullen de bij de KNMT aangesloten tandartsen de komende tijd zelf extra voorlichting geven. Dit doen ze via hun websites en een speciale poster voor in de wachtkamers.

Het volledige onderzoek kun je bekijken op de onderzoekspagina van het ZIC.

.
- Advertentie -
- Advertentie -