Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Opmerkelijk veel discriminatie naar psoriasispatiënten toe

woensdag 08 februari 2017 | Bron: Ask4Clear

Opmerkelijk veel discriminatie naar psoriasispatiënten toe

84% van de mensen met psoriasis wordt gediscrimineerd en vernederd vanwege hun huidaandoening. Dat blijkt uit een grote wereldwijde enquête: de CLEAR enquête.

Resultaten CLEAR enquête

De CLEAR enquête is de grootste wereldwijde enquête voor mensen met matige tot ernstige psoriasis. In totaal hebben 8338 mensen uit 31 landen deelgenomen. Uit de enquête blijkt onder andere dat:

  • 84% van de mensen met psoriasis lijdt aan discriminatie of vernedering.
  • 55% van de ondervraagden niet gelooft dat een (bijna) gave huid haalbaar is met psoriasisbehandelingen.
  • Bijna de helft (45%) van de patiënten weleens is gevraagd of diegene een besmettelijke aandoening heeft.
  • 34% van de mensen met psoriasis weleens is nagestaard in het zwembad.
  • 16% van de ondervraagden toegeeft zich niet in het openbaar te durven tonen, vanwege het uiterlijk. Hetzelfde aantal ondervraagden is weleens geweerd bij kappers, beautysalons en andere winkels vanwege de aandoening.

De enquête is uitgevoerd door GfK, onder leiding van Novartis. 25 patiëntorganisaties hebben geparticipeerd in deze enquête.

Psoriasis

Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft psoriasis. Het is een niet-besmettelijke auto-immuunziekte die zich voornamelijk kenmerkt door een rode en schilferende huid. Iemand met psoriasis ervaart doorgaans veel jeuk.

Psoriasis is (nog) niet te genezen. Wel kun je met (meerdere) psoriasisbehandelingen de klachten aanzienlijk doen verminderen. Tegenwoordig mag iemand met psoriasis streven naar 90% vermindering van symptomen.

Bekijk ook hier de infographic van Novartis met nog meer uitkomsten van het onderzoek.

.
- Advertentie -
- Advertentie -