Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ontwikkeling prostaatkanker vertragen met groente

donderdag 17 januari 2019

Groente_fruit_keuken_koken_gezond_avondeten_diner

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit bekijken de invloed van extra gezond gekweekte groentes en fruit, op mannen met langzaam groeiende prostaatkanker. Het bedrijf Vers+ stelt per seizoen dozen samen met fruit en groente, en levert deze vervolgens aan een deel van de deelnemers van het onderzoek. Dit gezonde dieet zorgt ervoor dat prostaatkanker vertraagd ontwikkelt, maar ook dat het hele lichaam gezonder wordt.

Gaston Remmers, oprichter van Platform Patiënt en Voeding, heeft urologen, investeerders en groentetelers samengebracht om het beste voedingspatroon op te stellen voor prostaatkankerpatiënten. Een teler aangesloten bij de stichting, Jan van Heijningen, vertelt dat meer dan dertig groenterassen stoffen bevatten die goed kunnen zijn voor prostaatkankerpatiënten. Bijvoorbeeld een peenras met veel bètacaroteen, wat het lichaam helpt met vitamine A aanmaken.

Deze gezondere groenterassen zijn wel vaak duurder, of groeien langzamer dan de minder gezondere varianten. Bij de normale verkoop kiezen telers daarom meestal voor groenterassen die per stuk goedkoper zijn. Anders lopen ze het risico om klanten te verliezen.

Bewijzen van werking groentedieet

In het voedingspatroon dat is ontwikkeld bij de stichting, is er onderscheid gemaakt in:

  • Voedingsstoffen waarvan bewezen is dat ze goed zijn.
  • Producten waarvan het belangrijk is ze te eten wanneer je kanker hebt.
  • Voedsel waarvan het aannemelijk is dat ze helpen, maar waarvan het nog niet helemaal bewezen is.

Op deze manier kan het voedingspatroon makkelijker worden aanbevolen door artsen. Nu hebben artsen en kankerspecialisten vaak nog weinig informatie over een aanbevolen leefstijl en dieet bij de behandeling van prostaatkanker.

In het onderzoek van de Erasmus Universiteit worden deelnemers met prostaatkanker door middel van loting verdeeld in drie groepen. De eerste groep ontvangt de pakketten van Vers+,  waar de tweede groep hetzelfde gezonde dieet volgt, maar de benodigdheden zelf koopt. De laatste groep deelnemers eet volgens de Schijf van Vijf.

Meedoen aan het onderzoek?
Er worden nog 250 mannen met langzaam groeiende prostaatkanker gezocht. Aanmelden kan via l.venderbos@erasmusmc.nl

Bron: AD

.
- Advertentie -
- Advertentie -