Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Onderzoek teer biedt uitzicht op nieuwe behandeling eczeem

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: UMC St. Radboud

In zalven en lotions tegen eczeem, psoriasis en roos zit vaak teer. Teer heeft een gunstig effect, maar hoe dat tot stand komt was lang onbekend. Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben ontdekt dat teer de aanmaak van de hoornlaag van de huid stimuleert. Dit maakt de huid minder kwetsbaar en remt het ontstekingproces.

Voor het onderzoek werd gebruikt gemaakt van zogenaamde kweekhuid, waarbij menselijke cellen worden opgekweekt tot driedimensionale huidmodellen. Uit het onderzoek bleek dat koolteer, de werkzame stof in teerzalf, de aanmaak van barrière-eiwitten versterkt, terwijl het de productie van een chemokines zeer sterk verlaagt. Chemokines trekken afweercellen aan, en deze afweercellen veroorzaken bij eczeempatiënten een verdikking van de huid, ontsteking en intense jeuk.  Teerzalf heeft dus een dubbele werking.

De duidelijkheid over de werking van teer biedt perspectieven voor nieuwe medicijnen tegen eczeem. "Door recente grote studies, die geen enkel verband aantonen tussen het gebruik van teerzalf en kanker, en door onze ontdekking, waardoor we nu weten hoe teerzalf werkt, hopen we teerzalf te rehabiliteren in de dermatologische praktijk", aldus onderzoeker Ellen van den Bogaard.

 

.
- Advertentie -
- Advertentie -