Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Omega-3-vetzuren verhogen kans op prostaatkanker'

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Nu.nl

Voor het eerst komen ook nadelige gezondheidseffecten naar voren als het gaat om het gebruik van omega-3-vetzuren. Volgens Amerikaans onderzoek kan het een verhoogde kans op prostaatkanker met zich meebrengen.

Eerdere onderzoeken gaan voornamelijk uit van de positieve gezondheidseffecten (vooral in de voorkoming van hart- en vaatziekten) als gevolg van inname van omega-3 vetzuren. In september van afgelopen jaar deed een overzichtsstudie deze gezondheidsvoordelen al in twijfel trekken. Zij vonden namelijk geen verschil in de kans op overlijden tussen gebruikers en niet gebruikers van het vetzuur. Het nieuwe Amerikaanse onderzoek is echter het eerste onderzoek dat ervan uitgaat dat er ook wel eens nadelige effecten aan het gebruik kunnen kleven. Ze vergeleken het bloed van 834 mannen met prostaatkanker met dat van 1393 gezonde mannen. Het bloed van de mannen met kanker bleek significant hogere concentraties omega-3-vetzuur en zijn afbraakproducten te bevatten. Dit zou volgens de onderzoekers de kans op agressieve prostaatkanker met 71% verhogen. Wat het directe verband is, moet nog verder worden onderzocht.

.
- Advertentie -
- Advertentie -