Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Obese moeder verdubbelt risico overlijden baby

woensdag 10 december 2014 | Bron: Medischcontact.artsennet.nl

Obese moeder verdubbelt risico overlijden baby

Kinderen van moeders met overgewicht hebben meer kans te overlijden voor het eerste levensjaar, dan pasgeboren baby’s die een moeder hebben met een normaal gewicht. Dat blijkt uit een Zweeds populatiecohortonderzoek onder één miljoen zwangere vrouwen en 1,8 miljoen levend geboren kinderen. Ook hebben obese moeders meer kans op vroeggeboorte.

Uit het onderzoek blijkt dat bij moeders met een normaal gewicht zo’n 2,4 kinderen per 1000 geboortes kwam te overlijden voor het eerste levensjaar. Bij moeders met ernstig overgewicht (een BMI hoger dan 40) liep dit aantal al op naar 5,8 kinderen per 1000 geboortes. Dat is ruim twee keer zo veel. Zeker 66% van de overleden kinderen stierf in de eerste 28 levensdagen. Bij 80% van de overleden zuigelingen kwam dit door zuurstofgebrek tijdens de geboorte, infecties en aangeboren afwijkingen.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van 1992 tot 2010. Alle deelnemende kinderen werden levend geboren na minimaal 22 weken zwangerschap. Dood geboren kinderen en zwangerschappen van meerlingen werden uitgesloten. Het gewicht en de lengte van moeders werd al in het eerste trimester gemeten.

Begeleiding bij zwangerschap

Steeds meer jonge vrouwen kampen met overgewicht en afvallen voorafgaand aan de zwangerschap is niet altijd even makkelijk. De behoefte om goed voor je ongeboren kind te zorgen kan motiveren om de levensstijl van de moeder aan te passen. Het advies voor zwangere vrouwen is om samen met artsen en verloskundigen grenzen te stellen aan gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Hoeveel vrouwen mogen aankomen tijdens de draagtijd hangt af van het gewicht voor de bevruchting.

.
- Advertentie -
- Advertentie -