Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuwe oplossing bij vitamine D-tekort in de wintermaanden

woensdag 18 januari 2017 | Bron: Unilever

De inname van vitamine D is in de wintermaanden een stuk lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit blijkt uit onderzoek onder Nederlanders, Britten en Zweden dat in 2016 is opgezet door Unilever.

Vitamine D

Vitamine D halen we uit voedingsbronnen als vis, vlees en margarine, maar ook uit zonlicht. In de wintermaanden vangt het lichaam minder zonlicht op doordat de zon dan minder lang schijnt en mensen eerder binnen zitten. Mensen moeten hun inname van vitamine D dan ook vooral halen uit voeding. Het blijkt echter dat alleen voedingsmiddelen niet genoeg zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te kunnen bereiken.

Oplossing

De oplossing is om in de winter de hoeveelheid vitamine D te verdubbelen in voedingsmiddelen, zoals margarineproducten en andere voedingsmiddelen. Dat stelt Unilever. Deze gezondheidsstrategie zou een vitamine D-tekort in de wintermaanden beperken.

Symptomen en risicogroepen bij vitamine D-tekort

Een tekort aan vitamine D veroorzaakt klachten als lusteloosheid, krampen en spiertrillingen, bloedend tandvlees en spierpijn. Vegetariërs en veganisten, mensen met een donkere huid en mensen die niet vaak buiten komen lopen extra risico op een vitamine D-tekort. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -