Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuw online informatiecentrum over voedingssupplementen

maandag 04 mei 2020 | Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG)

Het online Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) is gelanceerd. Je vindt hier informatie over hoe je aan je gezondheid kunt werken met voedingssupplementen, als aanvulling op gezonde voeding. Het doel van IVG is om je op een wetenschappelijk onderbouwde manier voor te lichten. Het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen komen uitgebreid aan bod.

Het informatiecentrum laat aan de hand van leefstijl, leeftijd, ongemakken of andere situaties zien hoe je met voedingssupplementen zelf aan je gezondheid kunt werken. Ook kun je zoeken naar veel verschillende stoffen, zoals vitamines, mineralen, kruiden en overige ingrediënten, die in voedingssupplementen voorkomen. Wat kunnen supplementen doen voor je gezondheid en hoe zit het met de veiligheid? Deze en andere vragen worden allemaal online beantwoord.

Betrouwbare en nieuwe informatie

Rinske van den Barg, voedingskundige van IVG, licht de komst van het nieuwe centrum toe: “We merken dat er bij gebruikers van voedingssupplementen behoefte is om na te lezen hoe het precies zit met een vitamine, mineraal, kruid, visolie, probioticum of ander supplement. Soms zien ze door de bomen het bos niet meer, omdat er veel verschillende informatie rondgaat op het internet. ‘Wat kan ik gebruiken?’ en ‘Hoeveel mag ik er van nemen?’ zijn vragen die worden beantwoord, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen. Mensen zoeken naar betrouwbare informatie over hoe je het best aan je weerstand kunt werken of wat je als sporter voor extra’s kunt gebruiken. Ook lezen ze het laatste nieuws op het gebied van voedingssupplementen en gezondheid.”

Wetenschappelijk bewezen als leidraad

IVG informeert je over gezondheidseffecten die wetenschappelijk zijn bewezen of waar sterke aanwijzingen voor zijn. Rinske: “Bij vitamines, mineralen en overige supplementen communiceren we gezondheidseffecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Goed onderbouwde en wettelijke toegestane gezondheidseffecten worden gemarkeerd met drie blaadjes. Wanneer er aanwijzingen zijn dat een bepaalde stof een positief effect in het lichaam heeft, maar de wetenschappelijke onderbouwing nog beperkt is of van traditioneel gebruik komt, wordt dit ook duidelijk aangegeven. Dit is vaak het geval bij kruidensupplementen. Een team van voedingsexperts is verantwoordelijk voor de inhoud en ziet daar streng op toe.”

Voedingssupplementen voor jouw gezondheid

Gezondheidswinst kan op verschillende manieren worden behaald. Zo zijn er veel vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan je weerstand, één van de belangrijkste pijlers voor je algehele gezondheid. Een bekend voorbeeld hiervan is vitamine C. Als je op IVG zoekt op ‘weerstand’, kun je vervolgens lezen welke stoffen nog meer kunnen bijdragen aan een goede weerstand.

Ook lees je er welke vitamines de Gezondheidsraad aanbeveelt om extra in te nemen. Denk hierbij aan vitamine D voor vrouwen boven de 50 jaar. Of aan foliumzuur voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden. Medicijngebruik is ook een belangrijk onderwerp. Je ziet gemakkelijk waar je op moet letten als je medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruikt. Er is zoveel te vertellen over wat voedingssupplementen voor jouw gezondheid kunnen betekenen. Zeker nu gezondheid belangrijker is dan ooit, hoopt IVG van meerwaarde te kunnen zijn voor Nederlanders, die met supplementen aan hun gezondheid willen werken.

Het centrum is een initiatief van NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl