Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nicotinepleister versnelt post-operatieve wondgenezing

vrijdag 13 mei 2022 | Bron: Daily Mail

Nicotinepleisters kunnen rokers helpen om van hun verslaving af te komen. Maar ze bieden ook soelaas op een heel ander gezondheidsvlak. Dat blijkt uit een Duitse studie. Daaruit bleek namelijk dat 4 weken lang het gebruik van nicotinepleisters voordat je een operatie moet ondergaan, de wondgenezing erna bevordert.

De studie onderzocht de herstelprocedure van geopereerde mensen waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen rokers die hulpmiddelen voor het stoppen met roken gebruikten en mensen die niet rookten of geen hulpmiddelen namen. De rokers die een aantal weken voor de operatie zorgvuldig pleisters plakten, hadden tot de helft minder kans op problematische wondgenezing na de operatie.

Het was al langer bekend dat roken het post-operatieve genezingsproces negatief beïnvloedt. De giftige stoffen in sigarettenrook verminderen de hoeveelheid zuurstof in het bloed waardoor wondgenezing minder goed verloopt. Een goede genezing is onder andere afhankelijk van een constante aanvoer van zuurstofrijk bloed. Daarmee wordt nieuw, gezond weefsel gemaakt zodat littekenvorming minder is.

Het onderzoek wees uit dat onder de rokers met hulpmiddelen slechts 14 procent problemen had ondervonden tijdens het genezingsproces. Bij de mensen die geen hulpmiddelen hadden gebruikt, lag dat percentage op 28 procent.


Meer lezen over wondverzorging? Dat kan hier: Hoe verzorg je wonden?

.
- Advertentie -
- Advertentie -