Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nederlandse vrouwen lijden massaal én in stilte aan hoofdpijn

donderdag 09 november 2017 | Bron: Excedrin

Nederlandse vrouwen lijden massaal én in stilte aan hoofdpijn

Zo’n negen op de tien Nederlandse vrouwen lijden aan hoofdpijn. 22 procent daarvan lijdt zelfs aan regelmatige – en vaak zware – hoofdpijn. Erover praten doen we echter niet: 64 procent van de Nederlanders met hoofdpijn geeft geen kik (het hoogste percentage wereldwijd!) en 29 procent negeert de hoofdpijn. Dit blijkt uit het Global Pain Index 2017-onderzoek in opdracht van GSK en Excedrin.

Naar huisarts met terugkerende, zware hoofdpijn

Het wegcijferen van hoofdpijn werkt helaas averechts. De pijn heeft vaak alsnog veel invloed op je dagelijkse leven. “Door de pijn niet serieus en voor lief te nemen, ontzeg je jezelf een effectieve behandeling en de juiste pijnbestrijding. Ik adviseer bij terugkerende, zware hoofdpijn altijd een afspraak te maken met je huisarts voor gericht medisch advies over jouw persoonlijke situatie. Geef aandacht aan hoofdpijn”, aldus huisarts Daan Groenewegen van Medisch Centrum Driebergen.

Eerste-hulp-bij-hoofdpijn set

Hoofdpijn- en migraine-expert Excedrin pleit ervoor om altijd een eerste-hulp-bij-hoofdpijn set binnen handbereik te hebben. Op die manier kun je direct ingrijpen bij opkomende pijn. Zo’n set zou moeten bestaan uit:

  1. Hervulbaar waterflesje - water drinken voorkomt dehydratatie en verlicht hoofdpijn
  2. Slaapmasker - vermindert lichtgevoeligheid tijdens een migraineaanval en geeft rust
  3. Oordopjes - afsluiten voor geluid vermindert prikkels van buitenaf
  4. Washandje - een nat washandje voor afkoeling van nek en hoofd
  5. Pijnstiller - op recept of van de drogist: pijnmedicatie en bijsluiter
  6. Migrainedagboek – het bijhouden van een dagboek geeft inzicht in patronen en triggers
  7. Toilettasje of clutch om alle items compact en casual of chique in op te bergen

Menstruatie voornaamste trigger migraine

“Voor veel vrouwen is de menstruatiecyclus de voornaamste trigger voor migraine. Maar ook weersomstandigheden of (werk)stress kunnen hoofdpijn in de hand werken”, aldus Groenewegen. “Door het bijhouden van een migraine dagboek krijg je zelf helder inzicht in het verloop van jouw hoofdpijn- en migraineaanvallen. Daarnaast kan je huisarts deze informatie goed gebruiken bij het vaststellen van de oorzaak en het bepalen van de juiste behandeling op basis van jouw symptomen en klachten”.

.
- Advertentie -
- Advertentie -