Nederlanders met haarverlies zoeken bijna geen hulp
Wist je dat zowel zes op de tien Nederlandse mannen als een derde van de Nederlandse vrouwen kampt met haarverlies? Vaak al op jonge leeftijd. Je kunt je door haarverlies somber en onzeker voelen. Toch is de kans groot dat je geen deskundige hulp zoekt en je niet informeert over oorzaken of mogelijke behandelingen. Dat blijkt uit het Nationaal Haarverliesonderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Haarstichting en Van Montfort Laboratories.
Onbekend met oorzaken en behandelingen
Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de mensen met haarverlies niet veel weet over de oorzaken. En ruim 70% niet veel over behandelingen. Degenen die zich wel informeren, doen dat vooral via Google en gezondheidswebsites. Acht op de tien mensen met haarverlies zoekt geen deskundige hulp. Doen ze dit wel, dan stappen ze vaker naar de kapper dan naar de huisarts of dermatoloog.
Nachtmerrie
Voor 58% van de vrouwen en 19% van de mannen is haarverlies een nachtmerrie. Een op de tien mannen voelt zich er onzeker en somber door en is dagelijks bezig met zijn haarverlies. Bij vrouwen ligt dit aantal een stuk hoger: gemiddeld een op de drie.
Wist je dat een deel van de mensen haarverlies als een geheim met zich meedraagt? En dat 87% van de Nederlanders met haarverlies geen middelen of medicijnen tegen haarverlies gebruikt hoewel die er wel zijn? Wel zoekt 2% van de mensen psychische hulp, waarvan het merendeel antidepressiva of angstremmers gebruikt. Het lijkt weinig, maar omgerekend naar 17 miljoen Nederlanders, gebruiken dus rond de 140.000 mensen zulke medicijnen wegens haarverlies.
Taboe rondom haarverlies doorbreken
Met het Nationaal Haarverliesonderzoek willen de Haarstichting en Van Montfort Laboratories inzicht krijgen in hoe vaak haarverlies voorkomt en wat de impact op je leven is. Daarnaast is het de missie van Drs. Van Montfort om jou gelukkig te maken met mooi en gezond haar.
Daarom is er een Personal Haircare Plan ontwikkeld waarin je met behulp van een vragenlijst een eerste inzicht kunt krijgen in je vorm van haarverlies. Ook zijn een aantal instructievideo’s ontwikkeld over de diverse aspecten van de biologie van je haren, oorzaken van haarverlies en verschillende mogelijke behandelingen.
Zowel op de site van de Haarstichting als via de helpdesk van Esthecin kun je terecht met vragen als deze nog niet zijn beantwoord na het lezen/zien van de informatie op de websites. Tenslotte organiseert het merk gratis webinars om op geregelde basis diverse aspecten van haarverlies onder de aandacht te brengen. Zo hoopt Esthecin het taboe rondom haarverlies te doorbreken.