Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nederlander wil lagere btw op groenten en fruit

woensdag 02 januari 2019

Nederlander wil lagere btw op groenten en fruit

Tachtig procent van de Nederlanders die meededen aan een onderzoek van Foodwatch wil een lagere btw op groente en fruit. Ondanks doelstellingen die het kabinet heeft gesteld om Nederlanders gezonder te maken, gaat de btw op groente en fruit per 1 januari omhoog van 6% naar 9%

Gezond eten stimuleren  

Uit onderzoek door marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Foodwatch is gebleken dat maar liefst 80% van de 1030 ondervraagde Nederlanders het eens is met de stelling: 'Om mensen te stimuleren gezonder te eten, zou de btw op groenten en fruit moeten worden verlaagd’. Van de rest van de ondervraagden is 13% neutraal, slechts 7% is het niet met de stelling eens.

Oneens met kabinetsbeleid

Het kabinet heeft tijdens het in november gesloten preventieakkoord als centrale doelstelling vastgesteld dat een gezonde keuze van voedingswaren gemakkelijker moet worden gemaakt. Nu blijkt dat de btw op groente en fruit per 1 januari gaat stijgen, gaat het kabinet volgens Foodwatch tegen haar eigen doelstelling in. Het kabinet heeft het herhaaldelijk over oplopende zorgkosten, maar een ziektepreventiebeleid is er niet.

E-mailactie voor btw-vrije groenten en fruit

Meer dan 100.000 mensen hebben zich nu al aangesloten bij de protestactie van Foodwatch tegen de btw-heffing op groenten en fruit. Sinds de eeuwwisseling is suiker 18% goedkoper geworden en zijn groenten (+50%) en fruit (+41%) alleen maar in kosten gestegen. Met de e-mailactie hoopt Foodwatch dat het kabinet de btw-heffing op groente en fruit af zal schaffen.

Bronnen: foodwatch, AD, foodholland

.
- Advertentie -
- Advertentie -