Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

MRI-scan moet prostaatkanker vroegtijdig herkennen

donderdag 21 november 2019 | Bron: kanker.nl

In Nederland krijgen jaarlijks 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Hiervan overlijden zo’n 2900 als gevolg van de ziekte. De huidige onderzoeken voor het stellen van de diagnose zijn vaak pijnlijk en niet effectief genoeg. Dankzij gerichtere onderzoeken met een MRI-scan kan prostaatkanker in een vroeger stadium worden herkend. Daarom wordt de landelijke richtlijn bij verdenking van prostaatkanker einde van dit jaar aangepast.

Huidig onderzoek: weefselprikken bij verhoogd PSA

De eerste aanwijzing voor prostaatkanker is een verhoogde PSA-waarde in het bloed. Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat in de prostaat wordt aangemaakt en in het bloed zit. Wanneer een prostaat ‘ziek’ is, schieten die PSA-waarden omhoog. Dit is een belangrijke aanwijzing voor mogelijke prostaatkanker.

Op dit moment wordt er bij verdenking van prostaatkanker door middel van 12 prikken stukjes weefsel (biopten) uit de prostaat afgenomen. De stukjes weefsel worden dan onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Deze ingreep is vaak erg pijnlijk en soms komen de naalden niet op de juiste plek in de prostaat, waardoor een verkeerde diagnose wordt gesteld.

MRI-scan effectiever dan weefselprikken

Bij een verhoogde PSA-waarde zal er voortaan eerst een MRI-scan worden uitgevoerd. Pas als er op deze scan kanker is te zien, wordt er weefsel afgenomen. Met de MRI-scan als eerste onderzoek na het bloedonderzoek, hoeft er maar 2 keer te worden geprikt. Bovendien kan er op basis van de MRI-scan ook preciezer worden geprikt. Als jouw PSA-waarden verhoogd blijken, kan je bij de huisarts aangeven dat je een MRI-scan wil.  

Stel je vraag aan prof. Prostaat-MRI

Professor Jelle Barentsz is radioloog en ziet ontzettend veel MRI-scans voorbijkomen. Hij zet zich in om prostaatkanker bespreekbaarder te maken. Dit doet hij door op Kanker.nl vragen te beantwoorden over de MRI-scans van mannen waarbij een vermoeden van prostaatkanker is. “Ze kunnen me alles vragen over MRI-onderzoek en wat dat voor hen kan betekenen. Ik wil mannen echt helpen om prostaatkanker zo vroeg mogelijk op te sporen,” aldus professor Jelle Barentsz.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl