Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Moleculaire werking probiotica in kaart gebracht

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Wageningen UR

Om je darmgezondheid op peil te houden zijn er diverse producten op de markt: probiotica, oftewel goede bacteriën. Onlangs is er moleculair bewijs gevonden dat probiotica een zeer specifiek effect hebben op de activiteit in de genen van je darmwand. Daarmee hebben Nederlandse wetenschappers inzicht gekregen in het mechanisme waarmee probiotica je weerstand kunnen beïnvloeden.

Voor dit onderzoek werkten professionals van Top Institute Food and Nutrition, de Universiteit Maastricht, NIZO food research, Wageningen UR en de Radboud Universiteit Nijmegen samen. De resultaten van dit onderzoek zijn van essentieel belang. Tot nog toe waren de moleculaire mechanismen van probiotica voor het merendeel onbekend. De effecten waren er wel maar men wist niet precies hoe die ontstonden.

Aan het onderzoek deden gezonde volwassenen mee die bacteriedrankjes innamen. Eerst met levende cellen van een goede bacterie, daarna een placebo-drankje. Vervolgens verzamelden de wetenschappers monsters van het slijmvlies van de dunne darm. Analyse van de monsters wees uit dat de levende cellen van de goede bacterie duidelijk effect hadden op cellulaire processen. Deze 'maakten' het immuunsysteem van de vrijwilligers alert zodat het afweersysteem beschermend kon optreden.

Het onderzoek heeft hiermee een primeur behaald: voor het eerst wist men bij gezonde mensen het mechanisme aan te tonen waarmee probiotica de weerstand beïnvloedt.

Meer lezen? Uitgebreide informatie over darmflora, goede bacteriën en probiotica én handige tips over hoe je je darmgezondheid op peil houdt, vind je in het dossier Darmgezondheid
.
- Advertentie -
- Advertentie -