Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minder psychische problemen bij cochleair implantaat

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: LUMC

(Zeer) Slechthorende kinderen met een cochleair implantaat (CI) hebben minder psychische problemen op latere leeftijd dan kinderen met een gewoon hoorapparaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Uit eerder onderzoek was al bekend dat kinderen met gehoorproblemen vaker kampen met psychische problemen in de tienertijd. Het Leids onderzoek laat zien dat hier andere oorzaken aan ten grondslag liggen dan altijd werd gedacht. 

Meer angst, depressie en agressie 

Zo kwam er naar voren dat kinderen die een gewoon hoorapparaat dragen, naar een speciale school voor slechthorende kinderen gaan en/of gebarentaal gebruiken, meer psychische problemen als angst, depressie en agressie hebben. Opvallend hierbij bleek het verschil tussen kinderen met een CI en gewoon hoorapparaat. Onderzoekster Theunissen zegt: "Kinderen met een CI deden het op veel psychosociale gebieden zelfs niet slechter dan een controlegroep van kinderen zonder gehoorproblemen." Dat wil echter nog niet zeggen dat alle kinderen met gehoorproblemen nu een CI moeten krijgen. Volgens Theunissen is een CI vanwege de intensiteit van de ingreep vooral geschikt voor dove en zeer slechthorende kinderen, die bij andere oplossingen geen baat hebben. Wel pleit ze ervoor om ook bij gewone gehoorapparaten een intensievere begeleiding te geven, net als bij een CI gedaan wordt. 

Intensieve begeleiding en vroege signalering

"Kinderen bij wie een CI wordt geplaatst krijgen intensieve begeleiding door onder meer een logopedist en audioloog. Dat zou er ook voor kunnen zorgen dat kinderen met een CI het beter doen", aldus Theunissen. Daarnaast is het vroegtijdig signaleren en behandelen van gehoorproblemen belangrijk. De revalidatie kan dan al op jonge leeftijd beginnen. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen of dit ook tot mindere psychische problemen op latere leeftijd zorgt. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -