Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minder kans op oorsuizen door kopje koffie

dinsdag 12 augustus 2014 | Bron: Telegraaf

Koffieleuten is niet alleen gezellig, maar biedt ook allerlei gezondheidsvoordelen. Dit bevestigt onderzoek van Brigham and Women’s Hospital nogmaals eens. Daaruit bleek namelijk dat vrouwen die veel koffiedrinken minder vaak gehoorschade ontwikkelen, zoals oorsuizen.

450 milligram

Een kopje cappuccino, ook dat helpt bij oorsuizen. De onderzoekers volgden 18 jaar lang 65.000 Amerikaanse vrouwen van 30 tot 44 jaar. Bij de start van het onderzoek, had nog geen enkele vrouw gehoorschade. Maar aan het eind hadden 5.300 vrouwen oorsuizen ontwikkeld. Uit een analyse van de koffie-inname bleek dat deze vrouwen dagelijks minder dan 150 milligram cafeïne binnenkregen, terwijl de andere vrouwen ruim drie keer zoveel nuttigden: 450-599 milligram. Dat staat gelijk aan ongeveer 9 gewone kopjes koffie per dag. Per koffiesoort en grootte van de mok varieert de hoeveelheid cafeïne.

Hoewel er een verband is aangetoond tussen cafeïne en oorsuizen, is nog niet duidelijk of koffie ook daadwerkelijk de kans hierop verkleint. Vervolgonderzoek moet daarover meer helderheid verschaffen. “We weten dat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert en eerder onderzoek toonde aan dat cafeïne een direct effect heeft op het binnenoor”, zegt Gary Curhan, één van de onderzoekers.

Koffie een wondermiddel?

Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat de consumptie van koffie de hersenen tegen veroudering beschermt, het de vorming van bloedstolsels remt en het cholesterol verlaagt. Ook bestrijdt koffie de ziekte van Parkinson en chronische leverziektes en beschermt het tegen diabetes. Tot slot zou een bakje troost ook de kans op sommige vormen van kanker verkleinen.

Door al deze gezondheidsvoordelen klinkt koffie als een wondermiddel. Maar is dat wel zo? Geenszins. Overmatig koffiegebruik kan namelijk ook leiden tot chronische slaapproblemen, wat ook weer allerlei gezondheidsproblemen oplevert. Daarbij kan koffie verslavend werken. Als je iedere dag meer dan drie koppen koffie drinkt en daar plotseling mee stopt, dan merk je daar ontegenzeggelijk de gevolgen van. Hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de meest gebruikelijke klachten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -