Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Melk ongezond voor volwassenen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Trosradar

Jarenlang werd er campagne gevoerd voor het dagelijks portie melk. Melk is goed voor elk, zo luidde de bekende slogan. Het voedingscentrum dat namens de overheid de bevolking adviseert over voeding, hanteert ook vandaag de dag nog het advies van 2-3 glazen melk per dag. Toch gaan er steeds meer geluiden op dat melk slecht zou zijn voor de gezondheid. Wetenschappers, onderzoekers en deskundigen trekken meer en meer in twijfel of zuivel wel zo goed voor ons is als altijd werd aangenomen. Het Consumentenprogramma Tros Radar besteedde er gisteren een uitzending aan waarin kritische vragen werden gesteld over het drankje dat jarenlang als gezond werd verkocht.

Colin Campbell, biochemicus aan de Cornell University is een van de onderzoekers die jarenlang onderzoek deed naar melk. Hij drinkt uit principe helemaal geen melk meer drinkt omdat hij overtuigd is van de schadelijke gevolgen van het drinken van melk op volwassen leeftijd. "Ik heb het altijd al merkwaardig gevonden dat wij melk zijn blijven drinken na de zoogtijd", zegt hij in de uitzending van Radar. "Kinderen krijgen tot hun eerste, tweede, misschien derde levensjaar moedermelk om te groeien. Maar wij zijn ook na die tijd melk blijven drinken en dan ook nog eens melk van een ander soort. Heel eigenaardig en onnatuurlijk."

Jarenlang is gewezen op de positieve eigenschappen van melk. Het zou veel calcium bevatten dat botontkalking tegengaat, het bevat veel vitamine D en ook de eiwitten zouden nuttig zijn voor ons lichaam. Prof. Walter Willet, voedselwetenschapper aan de Harvard University ontkent echter in de Radaruitzending dat we de calcium en de eiwitten perse uit melk moeten halen. "Natuurlijk is calcium een belangrijke voedingsstof die we nodig hebben. Maar het lijkt erop dat we genoeg binnen krijgen middels ons normale dieet, uit kleine hoeveelheden zuivelproducten. Lees meer over melk op de pagina Voeding.

.
- Advertentie -
- Advertentie -