Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meeste verzadigde vetten verhogen risico op hartkwalen

dinsdag 29 november 2016 | Bron: British Medical Journal (BMJ)

Meeste verzadigde vetten verhogen risico op hartkwalen

De inname van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien geldt het verhoogde risico voor alle veelvoorkomende typen van verzadigde vetzuren. Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek van de Harvard Universiteit.

Alle verzadigde vetzuren zijn risicofactor

Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten, zoals kaas, vet vlees en volle melkproducten. Ook zit er veel verzadigd vet in koekjes en snacks. Dat een voedingspatroon met veel verzadigde vetten een risicofactor is voor hart- en vaatziekten was al langer bekend. Minder bekend was er over de invloed van de specifieke typen verzadigde vetten. Nu blijkt echter dat alle veelvoorkomende typen verzadigd vet het risico op hartkwalen verhogen. Voorbeelden van deze verzadigde vetzuren zijn laurinezuur (komt onder andere voor in kokosolie) en stearinezuur (bijvoorbeeld in zuivel en vlees).

Verbeter je voedingspatroon

Uit het onderzoek blijkt dat een verandering in het voedingspatroon het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Volgens de onderzoekers zijn plantaardige proteïnen, volkoren koolhydraten en onverzadigde vetten (zowel enkel als meervoudige) goede vervangers van verzadigde vetten in een voedingspatroon. De bevindingen bevestigen de aanbevelingen van het Voedingscentrum om verzadigde vetten in voeding te vervangen door onverzadigde vetten.

Verder lezen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -