Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer mensen kiezen andere zorgverzekeraar

donderdag 27 december 2018 | Bron: Independer

Het aantal mensen dat overstapt naar een andere zorgverzekering ligt hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Independer, een vergelijkingssite voor onder andere zorgverzekeringen.

Last minute overstappen

Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy, is aan 797 mensen gevraagd of ze van plan zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Op deze vraag heeft 12 procent met ‘ja’ geantwoord, 4 procent was al overgestapt. Dit aantal is gestegen ten opzichte van vorig jaar toen het daadwerkelijke aantal overstappers lag op 6,2 procent.

Van alle mensen die van zorgverzekering willen wisselen, stapt 69 procent over tijdens of na kerst. De meeste mensen stappen over op oudejaarsdag. Algemeen directeur van Independer, Coen de Ruiter zegt daarover: “Als je ziet dat het grootste deel van de mensen vanaf de feestdagen overstapt, dan zou het totale percentage overstappers fors hoger kunnen uitkomen dan vorig jaar.’’

Premies verder uit elkaar

Over de oorzaak van het toenemende aantal overstappers geeft de Ruiter aan dat deze stijging waarschijnlijk een gevolg is van het grotere verschil in kosten van de basispremies in 2019. Omdat de kosten steeds verder uit elkaar komen te liggen, kan een overstap een hoop geld besparen.

Veel mensen niet de goedkoopste verzekering

Berichtgeving van De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft eveneens bijgedragen aan het gestegen aantal overstappers ten opzichte van vorig jaar. Afgelopen zomer werd bericht dat maar liefst 72 procent van alle premiebetalers niet de goedkoopste premie had. Wanneer zij de goedkoopste polis hadden gekozen, hadden ze 93 euro per jaar minder hoeven te betalen.

Stijgende zorgpremies

Een keer per jaar, tussen half november en 31 december, kunnen mensen wisselen van zorgverzekeraar. Vanwege de gezondheidsplicht mogen zorgverzekeraars niemand weigeren en moeten ze een basisverzekering aan kunnen bieden. De kosten voor zorgpremies zijn in 2018 gemiddeld met 6 euro per maand gestegen. Sommige zorgverzekeraars lieten verzekeringen stijgen met wel 15,7 procent, anderen hielden de premiekosten gelijk. Dit jaar kost de goedkoopste basispremie 98,50 euro per maand, de duurste kost 133,75 euro.

.
- Advertentie -
- Advertentie -