Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer grip op veelvoorkomende vermoeidheid bij kanker

donderdag 14 november 2019 | Bron: HDI

Meer grip op veelvoorkomende vermoeidheid bij kanker

Ongeveer één op de drie kankerpatiënten is ernstig en langdurig moe als gevolg van de ziekte en de behandelingen. Dit heeft een enorme impact op het dagelijks leven, voor zowel de (ex)patiënt als de naasten. Vaak zijn de patiënten zich er niet van bewust dat er iets aan de vermoeidheid te doen is. Daarnaast zijn zorgverleners niet altijd goed op de hoogte van het bestaan van deze klacht. Het Helen Dowling Instituut (HDI) wil het bewustzijn en de kennis over vermoeidheid als symptoom vergroten bij de patiënten en zorgverleners door middel van de campagne ‘fitter bij kanker’.

Grip op vermoeidheid

Vaak komt de vermoeidheid niet door inspanning, maar treedt de extreme vermoeidheid al op bij gewone dagelijkse activiteiten. Hoewel er vaak geen directe medische oplossing is, kun je wel meer grip krijgen op de vermoeidheid. Het kan helpen om je energie op de dag goed te verdelen, beweging en ontspanning af te wisselen, en verwachtingen van je omgeving bij te stellen. Als je dit zelf lastig vindt, zijn er online programma’s die hierbij kunnen helpen. Maar ook professionals zoals een fysiotherapeut of een psycholoog kunnen je hierbij begeleiden.

Extreem vermoeid

Extreme vermoeidheid na de ziekte en de behandelingen is een bekend symptoom bij kanker. Zo’n 20% tot 40% van de mensen met kanker heeft hier last van. Per persoon verschilt de ernst van de klachten heel erg. Bij de één is het een constante vermoeidheid en bij de ander wisselt de mate van de vermoeidheid per periode.

Fitter bij kanker

Bij patiënten en zorgverleners het bewustzijn en de kennis over vermoeidheid bij kanker vergroten is erg belangrijk volgens het HDI. Dit doen zij via de campagne ‘fitter bij kanker’. Op hun website staat handige informatie, tips, ervaringsverhalen en wordt professionele hulp geboden voor zorgverleners en (ex)patiënten. Het HDI heeft jarenlange expertise opgebouwd op het gebied van vermoeidheid bij kanker. Naast bewustzijn creëren, doen ze ook veel onderzoek naar dit specifieke symptoom.

.
- Advertentie -
- Advertentie -