Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer 'goed' cholesterol dankzij mediterrane keuken

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: nu.nl

Hoewel smaken nog altijd verschillen, blijkt de mediterrane keuken de laatste jaren behoorlijk populair onder Nederlanders. Minder aardappelen, vlees en groenten met vette jus en meer olijfolie, veel verse groenten, fruit en kruiden, graanproducten, noten, peulvruchten, vis en natuurlijk een goed glas rode wijn om alles smakelijk te vergezellen... Dat is de meditterane keuken; voor veel mensen niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Zo gezond zelfs dat het dubbel zo goed is voor het cholesterolgehalte in je bloed. Dat wil zeggen, mensen die mediterraan eten, hebben meer goed cholesterol (HDL-cholesterol) in hun bloed dan mensen die bijvoorbeeld de Hollandse, Amerikaanse of Engelse pot eten.

Mediterrane voeding stond al langer bekend als gezond; het zorgt voor minder slecht cholesterol (LDL-cholesterol) in het bloed. Nu blijkt echter uit promotieonderzoek van Marieke Bos van de Wageningen Universiteit dat mediterraan eten ook het HDL-cholesterolgehalte verhoogt. De combinatie van een hoog HDL-gehalte en een laag LDL-gehalte verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van het lichaam. Een teveel aan cholesterol is echter gevaarlijk; dat wordt namelijk opgeslagen in de bloedvaten die hierdoor vernauwd kunnen raken.

TIP! Meer lezen over lekkere voeding en een gezond cholesterolgehalte? In de online boekenwinkel is er een speciaal boek verkrijgbaar dat je hierbij kan helpen: Gezond eten om je cholesterol te verlagen. Bestel direct dit boek>> Of snuffel eens rond tussen de vele andere boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen die verkrijgbaar zijn via Gezondheidsplein en ga naar de online boekenwinkel
.
- Advertentie -
- Advertentie -