Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer druk medische beroepsgroepen door stijgend aantal patiënten met huidkanker

dinsdag 29 oktober 2019

Meer druk medische beroepsgroepen door stijgend aantal patiënten met huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en ieder jaar neemt het aantal patiënten in ons land fors toe. Dit komt neer op jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen. Deze verontrustende cijfers leiden tot toenemende druk bij ziekenhuizen. Op jaarbasis krijgen ziekenhuizen er namelijk zo’n 900 patiënten met huidkanker bij. Het integraal kankercentrum Nederland (IKNL) pleit voor een nationaal preventieplan, mede om de druk bij medische beroepsgroepen te verlichten.

Preventieplan

Het IKNL pleit voor een nationaal preventieplan voor huidkanker. De bevolking moet beter worden ingelicht over de gevaren van zonlicht en zonnebanken en over het zorgvuldig gebruiken van zonnebrandcrèmes. Daarnaast moet er ook een plan komen voor een efficiënte samenwerking tussen huisartsen, dermatologen en ziekenhuizen om de druk te verlagen.

Voornamelijk ouderen

De toename van het aantal patiënten met huidkanker is mede te wijden aan de vergrijzing. We worden steeds ouder en we zien dat de groep mensen die wordt gediagnosticeerd met huidkanker, ook voornamelijk ouderen zijn. Een verklaring hiervoor kan zijn dat men zich er vroeger minder bewust van was dat zonlicht en gebruik van de zonnebank kunnen leiden tot huidkanker. Daarnaast werd er ook minder gebruikgemaakt van zonnebrandcrèmes.

Wel of geen huidkanker

In de gezondheidszorg wordt er steeds meer gebruik gemaakt van technologische middelen om huidkanker vroegtijdig te ontdekken. Denk hierbij aan medische apps, zoals SkinVision Service. Hierdoor stappen mensen met verdachte plekjes eerder naar de huisarts. Daarnaast moeten huisartsen en dermatologen beter worden bijgeschoold op het gebied van huidkanker. Een verkeerde diagnose gaat ten koste van de tijd voor een andere patiënt. En met 70.000 nieuwe patiënten per jaar erbij, is deze tijd kostbaarder dan ooit tevoren.

Bronnen: NOS en SkinVision

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl