Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Medicijnverslaving: zware pijnstillers te makkelijk verkrijgbaar?

woensdag 06 mei 2020 | Bron: Trubendorffer

Pijnbestrijding komt veel voor binnen ziekenhuizen en dokterspraktijken. Vaak worden daar zware pijnstillers voor gegeven. Dit blijkt echter de nodige problemen met zich mee te brengen, zoals een toename in het aantal medicijnverslavingen.

Dat meldde EenVandaag in het najaar van 2019. Het gebruik van pijnstillers als morfine, buprenorfine en oxycodon is in de laatste jaren flink gestegen. Ter illustratie: in 2008 gebruikten zo’n 230.000 mensen zulke medicijnen. Dat aantal is in 2018 gestegen tot 730.000 personen. Een sterke toename dus.

Oorzaak

De toename in medicijngebruik komt volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik vooral door het feit dat je vaker thuis moet genezen. Door deze verantwoordelijkheid voor medicatie kun je het foutief en/of overmatig gebruiken.

Medicijnverslaving

Naar schatting heeft ongeveer een half miljoen Nederlanders een medicijnverslaving. Dit houdt in dat je het idee hebt niet zonder medicijnen te kunnen. Medicijnverslavingen ontstaan, naast pijnstillers, voornamelijk bij het overmatig gebruik van kalmeringstabletten en slaaptabletten.

Symptomen

Je kunt een medicijnverslaving herkennen aan zowel geestelijke als lichamelijke kenmerken. Een verslaafde maakt doorgaans een versufte indruk, is snel geïrriteerd en reageert boos wanneer hij of zij geen gebruik kan maken van de medicijnen. Lichamelijke kenmerken zijn onder andere heftig zweten, flinke spierpijn en misselijkheid.

Een verslaving aanpakken

Medicijnverslavingen zijn goed te behandelen. Als patiënt kun je op afstand worden behandeld en hoef je niet naar een praktijk te komen. Hierdoor kan je dagelijks leven gewoon doorgaan. Deze thuisbehandelingen zijn gericht op een volledig herstel en zijn bewezen effectief.

.
- Advertentie -
- Advertentie -