Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mantelzorger dementie steeds vaker overbelast

vrijdag 04 november 2016 | Bron: Alzheimer Nederland

Mantelzorger dementie steeds vaker overbelast

Ruim één op de zes mantelzorgers voor mensen met dementie voelt zich overbelast. Twee jaar geleden was dit nog één op de tien. Dit blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland naar de ervaring met zorg en ondersteuning van de mantelzorgers.

Partner vaak het zwaarst belast

Vooral mensen die samenwonen met iemand met dementie geven aan zwaar of overbelast te zijn. Meestal is dit de partner. Hoe meer uren iemand voor een naaste met dementie moet zorgen, hoe zwaarder diegene de mantelzorg ervaart. De mantelzorg is vaak zowel een dagtaak als een nachttaak. Bijna de helft van de samenwonenden geeft aan dat hun nachtrust wordt verstoord. Mensen met dementie zijn namelijk vaak ’s nachts onrustig en overdag minder actief. Dit komt doordat de dementie uiteindelijk het hersengebied aantast dat het dag-/nachtritme bepaald.

Steun uit de omgeving helpt bij het volhouden

Vier op de tien mantelzorgers geeft aan dat ze minder contact hebben met vrienden en familie sinds hun naaste dementie heeft. Ook heeft de helft van de mantelzorgers het gevoel dat de mantelzorg vooral op hen neerkomt. Een respondent vertelt dat de omgeving niet snapt wat dementie is en dat er daarom weinig begrip en ondersteuning is vanuit vrienden en familie. Het werken aan een dementievriendelijke samenleving is daarom belangrijk. Met meer begrip en steun kunnen mantelzorgers de zorg langer volhouden.

Casemanager helpt bij het volhouden van de zorg thuis

Eén van de meest belangrijke hulpverleners bij dementie is een casemanager. Een casemanager ondersteunt vanaf de diagnose van dementie tot aan het overlijden. Hij of zij weet hoe dementie en Alzheimer verlopen, welke hulp je kunt inschakelen en helpt je bij het opstellen van een zorgplan. Ook biedt de casemanager een luisterend oor, wat mantelzorgers van mensen met dementie juist vaak nodig hebben. Toch gaf de helft van de mantelzorgers aan dat ze nooit zijn gewezen op wat een casemanager voor hen kan doen. Dit terwijl zij recht hebben op deze ondersteuning.

Heb jij een naaste met dementie of vermoed je dat een naaste dementie heeft? Ook tijdens het stellen van de diagnose kan een casemanager je helpen. Voor meer informatie over casemanagement dementie kun je terecht op dementie.nl. Hier vind je ook praktische tips rond dementie en ervaringsverhalen van andere mantelzorgers en naasten van mensen met dementie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -