Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Logopedie als oplossing slikklachten onbekend

maandag 06 maart 2017 | Bron: NVLF

Logopedie als oplossing slikklachten onbekend

6 maart is de Dag van de Logopedie, die dit jaar in het teken staat van slikproblemen. Slikproblemen kunnen een grote invloed hebben op het leven van zowel kinderen als volwassenen. Veel mensen weten niet dat behandeling door een logopedist uitkomst kan bieden.

Slikproblemen bij kinderen en volwassenen

Voor de meeste mensen is slikken iets vanzelfsprekends. Wanneer je echter moeite hebt om voedsel door te slikken of last hebt van verslikken, is er sprake van een slikprobleem. Slikproblemen kunnen zich zowel bij kinderen als bij volwassenen voordoen. Bij volwassenen kunnen slikproblemen ontstaan na bijvoorbeeld een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, dementie, een spierziekte en mond- of keelkanker. Bij kinderen treden problemen met slikken vaak op bij te vroeg geboren baby’s en bij kinderen met een handicap of spierziekte. Kinderen kunnen ook tijdelijk last hebben van problemen met slikken, bijvoorbeeld bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding.

Impact van slikproblemen

Slikproblemen hebben een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Je kunt niet meer eten en drinken wat je lekker vindt. Naast de negatieve impact hiervan op het plezier van eten, kan dit ook leiden tot ondergewicht en ondervoeding. Door moeite met eten vermijden mensen soms zelfs sociale situaties, zoals feestjes en etentjes.

Wanneer kinderen last hebben van slikproblemen kan dit niet alleen voor henzelf erg vervelend zijn, maar ook voor hun ouders. De strijd om het eten met hun kind levert stress en het gevoel tekort te schieten op.

Logopedie als oplossing

Logopedisten kunnen slikproblemen behandelen. Ze helpen mensen met het trainen van de slikspieren of het leren van andere sliktechnieken, zodat slikken weer makkelijker gaat. Wanneer dit niet meer mogelijk is kan de logopedist advies geven omtrent aangepaste voeding. Hulp van een logopedist kan de impact van slikproblemen dus verlagen en op deze manier de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.

Ben je benieuwd wat een logopedist voor jou kan betekenen? Lees dan verder over logopedie op solvo.nl.

.
- Advertentie -
- Advertentie -