Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vaak lichamelijke problemen bij psychiatrische patiënten

dinsdag 08 januari 2019

Mensen met een psychiatrische aandoening hebben vaak last van lichamelijke ziekten, en andersom geldt dit ook. Wiepke Cahn, psychiater en hoogleraar van het UMC Utrecht onderzoekt wat de oorzaak hiervan is en hoe je dit kunt voorkomen. Daarvoor heeft zij onder andere het zorgprogramma Lijf & Leven opgericht.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening gemiddeld vijftien tot twintig jaar korter leven dan mensen zonder een psychiatrische aandoening. Ook blijkt dat zeventig procent van deze patiëntengroep kans heeft op lichamelijke ziekten, zoals COPD, hart- en vaatziekten en diabetes. Het is andersom ook zo dat mensen met ernstige lichamelijke problemen ongeveer dertig procent kans hebben op een psychiatrische aandoening. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat iemand met een chronische ziekte zich ook psychisch slechter gaat voelen.

Oorzaak lichamelijke problemen

Deels heeft dit met erfelijkheid te maken. Uit bepaalde studies blijkt dat dezelfde genen een verband hebben met zowel psychoses als met hart- en vaatziekten of diabetes. Daarnaast heeft het ook te maken met omgevingsfactoren, zoals stressvolle gebeurtenissen, armoede en leefstijl.

Zorgprogramma Lijf & Leven

Wiepke Cahn heeft het zorgprogramma Lijf & Leven opgezet voor mensen met psychische en chronische lichamelijke klachten. Het programma is in het leven geroepen om hen aan een betere kwaliteit van leven te helpen. Dit gebeurt door te focussen op het lichaam van de chronisch zieke, waardoor hij of zij zich psychisch beter gaat voelen.

Hiervoor worden allerlei zorgprofessionals ingeschakeld, zoals diëtisten en medewerkers van de ziekenhuisapotheek. De professionals starten met een Eendagsdiagnostiek, waarbij er op één dag verschillende testen, metingen en gesprekken worden gehouden. Aan het einde van dag komen de professionals bij elkaar en worden de bevindingen besproken. Op dezelfde dag wordt een gezamenlijk advies en behandelplan opgesteld. Het zorgprogramma biedt bovendien nieuwe mogelijkheden en inzichten voor zorgprofessionals en mensen met klachten.

Lees hier meer over chronische pijn

Lees hier meer over chronische ontstekingen

Bronnen: Zorgkrant.nl, UMC Utrecht

.
- Advertentie -
- Advertentie -