Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Let op interactie tussen medicijnen en voedingssupplementen!

dinsdag 23 juli 2019 | Bron: Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NVN)

Het gebruik van voedingssupplementen heeft invloed op de werking van bepaalde medicijnen. De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft in samenwerking met Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een folder ontwikkeld waarin medicijngebruikers geattendeerd worden op wisselwerkingen tussen medicijnen en voedingssupplementen.

De folder “Medicijnen en voedingssupplementen” richt zich op vijf veel voorkomende medicijn(groepen): maagzuurremmers, diabetesmedicijnen, plasmedicatie, ontstekingsremmers en anticonceptie. In de folder is ook aandacht voor de vitamine- en/of mineralentekorten die kunnen ontstaan bij langdurig gebruik van deze medicijnen.

Doel van de informatiefolder

De informatiefolder moet voor bewustwording zorgen bij medicijngebruikers. Voedingssupplementen kunnen ongewenste neveneffect hebben, maar de kennis over het tegelijk gebruiken van medicijnen en supplementen is nog ontoereikend. Gebruikers moeten weten dat bijwerkingen kunnen optreden of de werking van medicijnen kan worden verminderd door het gebruik van voedingssupplementen.

Zorgprofessionals al op de hoogte gesteld

De vijf medicijngroepen in de informatiefolder worden veel voorgeschreven door huisartsen. Daarom hebben zorgprofessionals zoals huisartsen en apothekers vorig jaar al een factsheet ontvangen om deze interactie onder de aandacht te brengen. Op deze manier wil de NPN zoveel mogelijk mensen bewust maken, zodat gebruikers de voedingssupplementen en medicijnen op de juiste manier kunnen blijven gebruiken.

.
- Advertentie -
- Advertentie -