Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kurkuma gekroond tot supplement van het jaar

woensdag 13 februari 2019

Kurkuma gekroond tot supplement van het jaar

Op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht is kurkuma (geelwortel) gekroond tot het favoriete supplement van bezoekers en online stemmers. In de top 5 stonden ook vitamine D (tweede), magnesium (derde), visolie (vierde) en multivitamine (vijfde).

Werking kurkuma

Stemmers gaven verschillende redenen aan om supplementen te gebruiken, onder meer een gezonde leefstijl nastreven en weerstand en geheugen verbeteren. Kurkuma kan hier aan bijdragen. Kurkuma is een kruid die gemaakt wordt uit de wortels van de plant Curcuma longa. Deze bevat een werkzame stof (curcumine) die inwerkt op een groot deel van het lichaam. Het kruid kan het geheugen en het concentratievermogen verbeteren, maar ook de gewrichten versoepelen en cholesterol verminderen.

Natuurlijke bron of supplement?

Aangezien de opname uit normaal kurkuma-poeder laag is, kan een supplement de werking versterken. Een kurkuma-supplement bevat namelijk veel van de werkzame stof in een kleine hoeveelheid poeder. Hetzelfde geldt voor de winnaar van de verkiezing van vorig jaar: magnesium. Zo zit magnesium onder andere in volkorenbrood, groente en melk. Wanneer je echter een magnesium-supplement neemt, krijg je meteen veel meer van de werkzame stof binnen. Desondanks is het innemen van supplementen meestal niet nodig, zolang je gezond en gevarieerd eet.

Meer lezen over de werking en het gebruik van kurkuma? Lees dan het dossier:

Kurkuma van thee tot capsules: gebruik en gezondheid 

Bronnen: Supplement info, Voedingscentrum 

.
- Advertentie -
- Advertentie -