Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kurkuma: als thee en tablet!

woensdag 11 maart 2020

Kurkuma: als thee en tablet!

Kurkuma is een kruid dat wordt gewonnen uit de geelwortel. De geelwortel maakt deel uit van de gemberfamilie. Het kruid heeft zijn naam te danken aan de opvallende gele kleur die wordt veroorzaakt door de kleurstof curcumine. Kurkuma kennen we voornamelijk als bestanddeel van kerriepoeder. Naast de opvallende kleur heeft kurkuma naar zeggen ook een positieve invloed op onze gezondheid. Zo zou het goed zijn de huid, het hart, de gewrichten, bloedcirculatie en lever. Lees in dit artikel meer over de verschillende toepassingen van kurkuma en de effecten op het lichaam!

Waar komt kurkuma vandaan?

Kurkuma komt oorspronkelijk uit Azië. Met name in China en India wordt kurkuma al eeuwen verbouwd. Het kruid wordt daar veel gebruikt als kleurstof voor kleding. Tegenwoordig wordt kurkuma in de meeste gevallen ook uit deze landen  geïmporteerd. 

Stralende huid door kurkuma-masker?

Kurkuma wordt ook gebruikt als middel tegen huidaandoeningen. Een masker van kurkuma is in Aziatische landen niet ongewoon. Het actieve bestanddeel curcumine zou werken als antioxidant. Hierdoor zou het de celbeschadiging vertragen en een antibacteriële werking hebben. Er wordt beweerd dat het acne (littekens) en rimpels vermindert. Hoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen, kun je je huid wel verwennen met een kurkuma-masker.

Kurkuma in eten en drinken of als voedingssupplement

Kurkuma kun je ook verwerken in je voeding. Kurkuma heeft namelijk een natuurlijke ontstekingsremmende werking op het lichaam. Mensen die last hebben van ontstekingen in hun spieren, pezen of gewrichten zouden baat hebben bij kurkuma. Denk hierbij aan reumatoïde artritis of bij spierpijn na het sporten. Het middel werkt niet bij iedereen. Echter is het niet bekend waarom.

Kurkuma-kruid is licht bitter en gepeperd van smaak. Daarnaast ruikt het een beetje naar gember en krijgt het eten er een gele kleur van. Voornamelijk in curry’s is kurkuma een goede toevoeging. Kurkuma is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Met name van verse kurkuma kun je een goede, verfrissende thee zetten. 


Naast het verwerken van kurkuma in je eten en drinken kun je kurkuma in tabletvorm kopen. Zo kun je kurkuma op eenvoudige wijze als aanvulling op je dagelijkse voeding inzetten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl