Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kauwen remt eetlust

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Nationale Zorggids

Kauwbewegingen remmen in de eetlust. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Anne Wijlens van de Universiteit van Wageningen.

Voor het onderzoek kregen 26 vrijwilligers 800 of 100 milliliter cakeoplossing via een slangetje toegediend. Beide hoeveelheden bevatten evenveel calorieën. Tegelijkertijd moesten de proefpersonen één of acht minuten op plakken cake kauwen om deze daarna uit te spugen. Daarnaast was er een controlegroep die alleen de cake-oplossing kreeg.

Bij de lunch die volgde op de test telden de onderzoekers hoeveel calorieën de testpersonen aten. De hoeveelheid cake-oplossing in de maag was niet van invloed op de eetlust. Wijlens schrijft dat onder andere toe aan het feit dat de cake-oplossing vloeibaar was. "Het toedienen van geconcentreerd, solide eten zou realistischer zijn. Normaal eten is bovendien samengesteld, het bestaat uit bijvoorbeeld groente, aardappels en vlees," aldus Wijlens.

Kauwen bleek wel van invloed te zijn op de eetlust van de deelnemers. Eén minuut kauwen verlaagde de eetlust met zo'n 10 procent. Bij de groep die 8 minuten gekauwd had was de afname van eetlust zo'n 20 procent.

 

.
- Advertentie -
- Advertentie -