Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kans op depressie vermindert door bewegen

vrijdag 17 oktober 2014 | Bron: Plusonline

Kans op depressie vermindert door bewegen

Al langer weten we dat bewegen gezond voor je lichaam is, maar ook de geest heeft er zo zijn profijt van. Nieuw langdurig onderzoek laat namelijk zien dat lichamelijke activiteit de kans op een depressie weet te verminderen. 

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoekers uit Canada en Engeland, volgde 11.000 mensen gedurende een periode van maar liefst 50 jaar. Alle deelnemers zijn geboren in dezelfde week in maart 1958. Er werd gekeken naar de mate van lichamelijke activiteit en de aanwezigheid van depressieve kenmerken.

Minder klachten bij meer beweging

Het bleek dat de deelnemers die meer aan beweging deden, minder depressieve symptomen vertoonden. Ook al startte je op latere leeftijd met sporten, dan waren de effecten nog steeds aanwezig. In feite, meer bewegen op welke leeftijd dan ook -van niks naar drie keer per week - verlaagde de kans op een depressie vijf jaar later. Meer onderzoek naar hoe deze effecten tot stand komen, kan niet alleen helpen bij het vinden van een passende behandeling voor depressie, maar ook voor obesitas. Bij sommige mensen kan een depressie een barrière zijn om fysiek bezig te zijn, terwijl bij andere het overgewicht meegenomen kan worden in de cyclus van depressie. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -