Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Jojo effect bij afvallen verklaard

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Mednet

Veel mensen hebben er last van, na het volgen van een dieet zitten de verloren kilo’s er weer binnen no-time aan. Er is nu een medische verklaring gevonden voor dit fenomeen. Uit onderzoek blijkt nu dat bij de mensen die snel weer de kilo’s erbij krijgen een relatief hoger leptine-gehalte hebben en een lager ghreline-gehalte in het bloedplasma.

De onderzoekers analyseerden de plasmaspiegels van hormonen leptine, ghreline en insuline en keken naar de relatie met gewichtstoename. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 104 mensen met overgwicht die een hypocalorisch dieet volgden. Er waren drie meetmomenten: voor de start van het dieet, kort na afloop van het dieet en 32 weken na de afloop van het dieet. De mensen die na 32 weken meer dan tien procent van het verloren gewicht weer terug hadden gekregen, werden vergeleken met de rest van de groep. Hieruit bleek dus dat deze groep een langere leptine en ghreline spiegel in het bloed hadden voordat er begonnen werd met het dieet.

Deze informatie geeft de onderzoekers de mogelijkheid om vooraf de slaagkans van het volgen van een dieet in te schatten met een bloedanalyse. Volgens de onderzoekers moeten artsen en diëtisten overgwichtpatiënten met de hoogste plasmaconcentratie leptine en de laagste concentraties ghreline eruit pikken, voordat zij een hypocalorisch dieet gaan volgen. Zij zouden dan speciale begeleiding moeten krijgen.

In vervolgonderzoek zou gekeken kunnen worden naar de hormonen die een rol spelen bij de eetlust. Het uiteindelijke doel is een individueel toegesneden programma te kunnen ontwikkelen om af te vallen, waarbij het gewichtsverlies blijvend is.

- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl