Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Jodiumtekort veroorzaakt gezondheidsklachten

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: nursing.nl

Meer dan zes miljoen Nederlanders hebben een tekort aan jodium. Hierdoor kunnen ze gezondheidskwalen ontwikkelen en in sommige gevallen zelfs gedragsproblemen. Dat blijkt uit een artikel in VOZ Magazine.

Gezondheidsklachten als gevolg van jodiumtekort kunnen zijn: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen, haaruitval en ADHD. Verder kan iemand met te weinig jodium last krijgen van snel geïrriteerd zijn. Artsen beweren dan ook dat er een oorzakelijk verband is tussen de lichtgeraaktheid in onze maatschappij en jodiumtekort.

De twee internisten die het stuk publiceerden, menen dat de voedingsnorm van jodium te laag is. Als aanbeveling geldt momenteel een hoeveelheid van 150 microgram per dag; die zou zijn vastgesteld om krop (opgezette schildklier in de hals) tegen te gaan, maar niet om andere gezondheidsklachten te voorkomen.

Echter, niet iedereen is het met de stelling van de internisten eens. Zo reageert hoogleraar voedingsleer aan de VU Martijn Katan met de stelling dat voedingsnormen er zijn om er voor te zorgen dat de meeste mensen genoeg krijgen en zo weinig mogelijk mensen te veel. Als de jodiumnorm verhoogd zou worden, zouden meer mensen te maken krijgen met overbelasting van de schildklier. Gevolg daarvan is dat deze te traag werkt wat weer tot andere klachten kan leiden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -