Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Jaarlijks 7 miljoen doden door luchtvervuiling

dinsdag 30 oktober 2018 | Bron: Nu.nl

Jaarlijks overlijden zeven miljoen mensen wereldwijd vroegtijdig door luchtvervuiling. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een wereldwijde gezondheidscrisis. 93% van de kinderen onder de vijftien jaar ademt lucht in die een risico vormt voor hun gezondheid. Het gezondheidsgevaar is het grootst voor mensen in arme landen, maar ook in Nederland vormt luchtvervuiling een belangrijk gezondheidsrisico.

Gezondheidseffecten luchtvervuiling

Het inademen van de vervuilde lucht kan leiden tot blijvende gezondheidseffecten zoals een verminderde longfunctie, luchtwegklachten, een hogere kans op een hartinfarct en verergerde slagaderverkalking. Voornamelijk kinderen, ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen zijn hier gevoelig voor.

Luchtkwaliteit in Nederland

Hoewel de lucht in Nederland steeds schoner wordt, is de luchtkwaliteit nog steeds zorgwekkend volgens de Europese Commissie. Dit komt voornamelijk door fijnstof en stikstofdioxide, wat onder andere vrijkomt door verkeer, industrie of houtrook. Deze luchtverontreiniging brengt veel schade toe aan onze gezondheid: jaarlijks sterven naar schatting 12.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling. Volgens Milieudefensie moet de overheid stevigere maatregelen nemen om de luchtvervuiling snel terug te dringen en onze gezondheid te beschermen.

Wat kun je zelf doen om de invloed van luchtverontreiniging te verkleinen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -