Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Insuline spuiten diabetes type 2 niet meer nodig?

woensdag 24 oktober 2018 | Bron: AD

Insuline spuiten diabetes type 2 niet meer nodig?

Mensen met diabetes type 2 hoeven in de toekomst mogelijk geen insuline meer te spuiten. Onderzoekers van het Amsterdam UMC werken namelijk aan een nieuwe behandeling die het toedienen van insuline overbodig kan maken.

Nieuw slijmvlies, betere bloedsuikerspiegel

De nieuwe behandeling richt zich op het slijmvlies in de dunne darm van diabetespatiënten. Een dun slangetje met een camera (endoscoop) wordt via de mond in de dunne darm gebracht. Daar wordt een klein ballonnetje opgeblazen, gevuld met heet water. De warmte schroeit het slijmvlies in de dunne darm weg.

Vervolgens ontwikkelt nieuw slijmvlies zich in de darm binnen een tot twee weken. Uit het onderzoek van het Amsterdam UMC bleek dat het nieuwe slijmvlies zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de bloedsuikerspiegel. Insuline spuiten was hierdoor niet meer nodig. Zelfs na een jaar was bij negentig procent van de patiënten de bloedsuikerspiegel nog stabiel.

Meer onderzoek nodig

Om uit te vinden voor welke doelgroepen de behandeling precies geschikt is, is meer onderzoek nodig. Daarom start het Amsterdam UMC een nieuwe internationale studie, Revita2. Voor dit onderzoek worden nog deelnemers gezocht. Het gaat om mensen met diabetes type 2 tussen de 28 en 75 jaar die bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken en (nog) geen insuline spuiten.

Over diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, met ongeveer een miljoen patiënten. De oorzaak is veelal een ongezonde leefstijl. Behandeling van diabetes type 2 gebeurt in eerste instantie met behulp van medicijnen die de bloedsuiker verlagen, bijvoorbeeld door het lichaam gevoeliger voor insuline te maken. Als dit te weinig effect heeft, is handmatig insuline injecteren soms noodzakelijk. De nieuwe ballon-behandeling biedt hoop voor deze groep patiënten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -