Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Inspanning Nijmeegse Vierdaagselopers verhoogt risico op hart- en vaatziekten

dinsdag 13 augustus 2019 | Bron: Radboudumc

Inspanning Nijmeegse Vierdaagselopers verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Langdurige inspanning in Nijmeegse Vierdaagselopers leidt tot hoger risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte. Dat komt door een inspanningsgebonden toename van troponine in het bloed, een eiwit dat normaal voornamelijk in het hart voorkomt. De bevindingen zijn gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Circulation door onderzoekers van het Radboudumc.

Eindelijk belangrijke vraag beantwoord

Om de hoeveelheid troponine in het bloed te bepalen, namen de onderzoekers bloed af van 725 deelnemers met een leeftijd tussen de 54 en 69 jaar. Dat deden zij tussen 2008 en 2016, voor en na de eerste wandeldag van de Vierdaagse. Na bloedafname namen de onderzoekers elk jaar contact op met de deelnemers om hun gezondheid vast te stellen. 

Onderzoeker Thijs Eijsvogels vertelt: “Na tien jaar onderzoek kunnen we nu eindelijk deze belangrijke vraag beantwoorden. Bijna drie op de tien wandelaars die na het lopen een hoog troponinegehalte had, kreeg een ernstige hart- of vaatziekte of overleed gedurende de looptijd van studie. Dit was slechts zeven procent in de groep wandelaars met een laag troponinegehalte na inspanning. Deze studie laat daarmee voor het eerst zien dat een inspanningsgebonden toename in troponine relevant is voor de gezondheid.”

Sporten als stresstest

Promovendus Vincent Aengevaeren vertelt dat de resultaten geen slecht nieuws hoeven te zijn voor sporters: “Sporten kun je beschouwen als een stresstest voor het hart en wandelaars met een hoog troponinegehalte hebben mogelijk een voorstadium van een hart- of vaatziekte die nog niet gediagnosticeerd is. Onze bevinding kan daarom in de toekomst wellicht bijdragen aan de vroegtijdige herkenning van kwetsbare individuen, zodat een passende behandeling kan worden opgestart.” 

Eijsvogels benadrukt: “Het is dus niet zo dat sporten schadelijk is voor je hart. Sporters leven namelijk 3 tot 6 jaar langer dan niet-sporters, dus voldoende beweging blijft belangrijk voor iedereen.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -