Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook beschikbaar voor jongens

maandag 07 oktober 2019 | Bron: RIVM

HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook beschikbaar voor jongens

Vanaf 2021 zal het HPV-vaccin ook beschikbaar zijn voor jongens en wordt het opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Momenteel is het vaccin alleen beschikbaar voor meisjes, maar de Gezondheidsraad concludeerde eerder dit jaar dat jongens eveneens goed beschermd zouden moeten worden. Het HPV-virus is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die baarmoederhals-, anus-, mond-, keel- en peniskanker kan veroorzaken bij jongens en meisjes.

Stijging vaccinatiegraad

Ieder jaar krijgen rond de vijfhonderd mannen en duizend vrouwen kanker door het HPV-virus. Ongeveer een derde van de vrouwen en de helft van de mannen overleven dit niet. Het HPV-virus is een SOA en kan verschillende vormen van kanker veroorzaken. Sinds 2006 is er een vaccin voor HPV. Alle meisjes worden rond hun 13e levensjaar opgeroepen om de vaccinatie te halen.

Toen het HPV-vaccin werd uitgegeven gingen er veel negatieve verhalen in de rondte over de veiligheid ervan. Dit zorgde ervoor dat veel meisjes zich niet gingen inenten. Inmiddels weten we dat het vaccin veilig is en is de vaccinatiegraad voor HPV vanaf 2010 aan het stijgen. Mede dit is een reden om het vaccin ook verkrijgbaar te maken voor jongens.

Vaccinatieleeftijd bijgesteld

Sinds 2006 wordt het HPV-vaccin uitgegeven. Het is inmiddels duidelijk dat het vaccin lang genoeg werkt. Hierdoor kan de leeftijd waarop beide geslachten het vaccin kunnen halen, worden bijgesteld naar 9 jaar. Naast de bijgestelde leeftijd, mag de groep jongeren tussen de 18 en 26 jaar die de vaccinatie hebben gemist, vanaf 2021 de prik alsnog gratis halen.

KWF blij met inenting voor jongens

KWF Kankerbestrijding is erg blij met deze beslissing. Doordat beide geslachten ingeënt worden, is er sprake van een ‘groepsbescherming’. Hierdoor kunnen zowel jongens als meisjes het virus niet meer overdragen en zijn beide geslachten beter beschermd. Zo kan in veel gevallen kanker worden voorkomen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl