Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoogste aantal mensen met mazelen sinds 2014 in VS

donderdag 25 april 2019 | Bron: Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie

Hoogste aantal mensen met mazelen sinds 2014 in VS

In de Verenigde Staten zijn er dit jaar 695 mensen geteld die zijn besmet met mazelen. Dat is een recordaantal sinds 2014, toen er 667 gevallen werden geconstateerd. Dat maakte het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) woensdag bekend.

Lage vaccinatiegraad

Het aantal besmettingsgevallen komt vooral voor in gemeenschappen met een lage vaccinatiegraad, zoals Washington D.C. en New York. In New York zijn er sinds oktober 390 gevallen geregistreerd, het merendeel daarvan in orthodoxe joodse buurten. “Hoe langer deze uitbraken voortduren, hoe groter de kans dat de mazelen opnieuw voet aan de grond gaat krijgen in de Verenigde Staten”, waarschuwt het agentschap. Het aantal vaccinaties neemt af mede onder invloed van zogenoemde ‘anti-vaxxers’, mensen die tegen het gebruik zijn van vaccinatie en hun kinderen niet laten vaccineren.

Besmettelijke virusinfectie

Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie die alleen bij mensen voorkomt. Het mazelenvirus komt uit de groep morbilli virussen en wordt overgedragen op anderen door hoesten, praten en niezen. Het virus nestelt zich eerst in de neus en keel van besmette personen, en later in het bloed waardoor de rode vlekjes op de huid ontstaan. In ernstige gevallen kunnen er bij een infectie complicaties optreden zoals longontsteking, middenoorontsteking of hersenontsteking. In Nederland wordt tegen mazelen gevaccineerd met het BMR-vaccin, dat beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond.

.
- Advertentie -
- Advertentie -