Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Het coronavirus: wat weten we?

dinsdag 17 maart 2020 | Bron: RTL Nieuws

Het coronavirus: wat weten we?

Steeds meer mensen raken geïnfecteerd door het 2019-nCoV-virus, beter bekend als het nieuwe coronavirus. Dit is wat we tot nu toe weten over het uit China afkomstige virus.

Hoeveel besmettingen zijn er op dit moment?

Uit cijfers van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie blijkt dat er inmiddels meer dan 28.000 mensen zijn getroffen door het virus. In 563 gevallen heeft dit zelfs een dodelijke afloop tot gevolg gehad. Alle dodelijke slachtoffers zijn gevallen in China.

Uit rapporten van de WHO is gebleken dat het coronavirus op dit moment in 14 verschillende landen is aangetroffen. Hierbij gaat het voornamelijk om Aziatische landen zoals: Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Thailand. In Canada, de Verenigde Staten en Europa is echter ook melding gemaakt van het virus. Van de 28.000 geïnfecteerde mensen zit verreweg het grootste deel in China. Opvallend hierbij is dat vooral het oosten van het land besmet is geraakt, met als epicentrum Wuhan in de provincie Hubei. 

Waarom zoveel aandacht voor het virus?

Bij veel mensen heerst de vraag waarom er juist over dit virus in de media zoveel wordt gezegd en geschreven. Jaarlijks sterven er immers alleen in Nederland al duizenden mensen aan de gewone griep, tegenover 563 doden wereldwijd aan het coronavirus. “De onrust heerst omdat we te maken hebben met een nieuw virus waar we nog heel weinig van weten,” zegt Harald Wychgel van het RIVM. “Daarnaast helpen ook de taferelen in China niet mee, daar worden momenteel hele steden afgesloten om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.”

Welke maatregelen worden er getroffen?

Naast de afgesloten steden was ook de vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar voorlopig verlengd tot 10 en in geval van de provincie Hubei zelfs 14 februari. In bepaalde gebieden blijven de scholen tot 17 februari gesloten en ook bedrijven, overheidsorganisaties en toeristische attracties moeten langer dicht blijven. 

Ook in Nederland worden inmiddels maatregelen getroffen. Er is een protocol opgesteld voor wanneer een persoon met een vermoedelijke besmetting zich meldt bij de arts. De patiënt wordt geïsoleerd terwijl er testen worden gedaan op het virus. Inmiddels is dit bij drie mensen het geval geweest in Nederland, maar alle keren bleek het niet om het virus te gaan. De kans dat het virus daadwerkelijk naar Nederland komt, is aanwezig volgens het RIVM. “Net als in andere landen is de kans aanwezig dat iemand vanuit China naar Nederland komt en hier ziek wordt. De kans op verspreiding is echter klein. Dit komt omdat het erop lijkt dat het virus niet heel besmettelijk is.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -