Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hemofiliepatiënten vragen aandacht door 1.300 kilometer te fietsen

dinsdag 31 mei 2016

Hemofiliepatiënten vragen aandacht door 1.300 kilometer te fietsen

Acht renners begonnen gisteren op Wereld Hemofiliedag, aan hun eerste trainingskilometers. Op 21 september gaan zij namens het project Bloedverwanten van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) 1.300 kilometer fietsen met als eindbestemming het plaatsje Stavanger in Noorwegen.

Op zondag 17 april was het Wereld Hemofiliedag. Hemofilie is een erfelijke bloedstollingsziekte die voornamelijk bij mannen voorkomt. Wanneer mensen met hemofilie verwond raken bloeden zij sneller en langer dan normaal. Dit komt omdat hemofiliepatiënten een stollingseiwit in hun bloed missen.

Sporten met hemofilie

Fysieke activiteit draagt bij aan het onder controle houden van de ziekte. Door veel te sporten kunnen gewrichten en spieren beter tegen de dagelijkse belasting, waardoor het risico op bloedingen daalt. Echter is sporten met hemofilie nog niet zo eenvoudig; de kans op blessures is vele malen groter en het regelmatig inspuiten van medicatie heeft lichamelijk een grote impact. Met deze fietstocht wil de NVHP aandacht vragen voor de impact van een stollingsziekte maar willen ze ook laten zien dat hemofiliepatiënten niet klein te krijgen zijn.

Internationale aandacht voor hemofilie

De acht wielrenners hebben allemaal een variant van hemofilie en hopen met hun fietstocht van 1.300 kilometer op internationale aandacht voor hemofilie. Op 21 september starten zij in Utrecht om vervolgens tweeëneenhalf weken later in de Noorweegse stad Stavanger te finishen. Op bloedverwanten.eu kun je de voorbereidingen volgen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -