Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heftig bloedverlies bij menstruatie: wat kun je doen?

woensdag 13 november 2019 | Bron: hevigbloedverlies.nl

Heftig bloedverlies bij menstruatie: wat kun je doen?

Circa 20% van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, ook wel menorragie genoemd. Ondanks dat dit een van de meest veel voorkomende klachten is in de gynaecologie, is er niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan een grote impact op je leven hebben. Als er wel een oorzaak kan worden gevonden, zijn er vaak verschillende behandelingen mogelijk die het probleem kunnen verminderen of verhelpen.

Symptomen van hevig bloedverlies

Vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies moeten vaker hun bescherming verschonen en hebben vaak een menstruatieperiode van langer dan 7 dagen. Dit is opvallend, aangezien een normale menstruatie doorgaans 4 tot 7 dagen duurt. Ook kunnen er andere klachten opspelen zoals vermoeidheid, menstruatiepijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Ongeveer 60% van de vrouwen die tijdens de menstruatie last heeft van een of meerdere van bovenstaande klachten, denkt dat dit vanzelfsprekend is. De genoemde symptomen kunnen echter ook bij andere ziektebeelden voorkomen. Deze ziektebeelden kunnen vaak worden behandeld waardoor de symptomen afnemen. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk het ziektebeeld te behandelen om ergere aandoeningen te kunnen voorkomen. Zeker in combinatie met bovengemiddeld bloedverlies tijdens je menstruatie is het aan te raden om hier alert op te zijn en de symptomen tijdig aan te geven bij je huisarts of specialist.

Oorzaken van hevig bloedverlies niet altijd duidelijk

Veel vrouwen krijgen na het 35ste levensjaar te maken met hevig bloedverlies. Er zijn veel aspecten die invloed kunnen hebben op de zwaarte van je menstruatie. Denk hierbij aan stoppen met de pil. Een ander veelvoorkomende oorzaak is een verstoorde hormoonbalans. Het gaat dan vooral om de hormonen oestrogeen en progesteron die uit balans zijn. Nog een andere oorzaak kan een myoom (ook: een goedaardig gezwel) zijn die zowel in als aan de baarmoederwand kunnen zitten. Het tijdens de menstruatie stijgen van de hormoonspiegels kan ervoor zorgen dat het myoom gaat groeien.

Vaak wordt de toename in bloedverlies dus door iets anders in het lichaam veroorzaakt en vaak is dit ook behandelbaar. Blijf daarom vooral niet met de klachten lopen en maak een afspraak met een huisarts om samen een passende oplossing te vinden. Bedenk van tevoren goed wat je wilt weten, schrijf je klachten op en voorkom dat dat hevig bloedverlies tijdens je menstruatie je kwaliteit van leven verder beïnvloedt.

.
- Advertentie -
- Advertentie -