Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Grote griepmeting weer van start '08

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Grote Griepmeting

Nu het weer tijd is voor de griepprik, is in Nederland en België ook de Grote Griepmeting weer van start gegaan. Het is voor de zesde keer dat de meting via internet wordt gehouden. Onderzoekers hopen ermee te kunnen volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt. Op de website www.degrotegriepmeting.nl kunnen deelnemers zélf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. De Grote Griepmeting duurt dit seizoen van 1 november 2008 tot 1 mei 2009.

De meting is zeer eenvoudig. Iedere week krijgen de deelnemende vrijwilligers een nieuwsbrief met een herinnering per e-mail. Het kost hen nog geen minuut om door te geven of zij gezond, grieperig of verkouden zijn. Ook is het mogelijk om als gezin of schoolklas deel te nemen aan de Grote Griepmeting. De meting is volstrekt anoniem. Alle metingen tezamen vormen een griepkaart van Nederland en België. Op de kaart is te zien waar de infectieziekte zich manifesteert.

Europese uitbreiding
Het is de zesde keer dat de griepmeting in Nederland en België plaatsvindt. In Portugal gaat voor de vierde keer een identieke meting van start en in Italië voor de tweede keer. De afgelopen jaren brachten bijna veertigduizend 'griepmeters' in de vier landen de griepgolf in kaart. En er zullen nog meer landen volgen. Zeer recent heeft de Europese Commissie de Grote Griepmeting opgenomen in het grootschalige epidemiologische onderzoeksproject EPIWORK. In dit vier jaar durende onderzoek is de Grote Griepmeting het centrale onderdeel van het onderzoek naar de verspreiding van infectieziekten. EPIWORK start in februari 2009 en moet vanaf 2012 leiden tot één grote Europese meting door vrijwilligers.

Carl Koppeschaar, de initiatiefnemer van de Grote Griepmeting, is bijzonder blij met het Europese onderzoek. "Toen we in 2003 begonnen, was de meting in eerste instantie bedoeld als educatief webproject. Ik wilde mensen betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en ook informeren over griep. Later verschenen wetenschappelijke publicaties waaruit bleek dat ons project ook voor de wetenschap betrouwbare resultaten oplevert. Zelfs vanuit Australië kwamen vragen om advies om daar per internet een griepmeting uit te voeren. De komende jaren gaan we de website vertalen in het Frans, Duits, Engels, Spaans en de Scandinavische talen. Daarna hopelijk ook in de talen van Centraal- en Oost-Europa. Zo wordt er één grote Europese database over de bedreiging door gevaarlijke infectieziekten gebouwd."

Pandemie
Echte griep, of influenza, is een ziekte die wordt gevreesd vanwege de voortdurende verandering van het virus en daarmee de dreiging van een wereldwijde pandemie. Berucht is de Spaanse Griep, die in 1918-1919 naar schatting 40 miljoen slachtoffers eiste. De afgelopen jaren maakte iedereen zich ernstig zorgen over de verbreiding van de vogelgriep, omdat dat virus verwant is aan het menselijk virus en zou kunnen veranderen in een variant die van mens op mens overdraagbaar is.

Epidemiologen en virologen denken dat de Grote Griepmeting een belangrijk systeem is om de griepactiviteit tijdens een eventuele pandemie te kunnen blijven meten. Met name wanneer het rapporteringsysteem via de dan overbelaste gezondheidszorg niet meer goed zou werken. Naarmate meer landen zich bij de meting aansluiten, kan de verspreiding van griep van land tot land worden gevolgd en kan hopelijk ook eerder voor de ziekte worden gewaarschuwd.

.
- Advertentie -
- Advertentie -