Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gezond eten verhoogt kans slagen IVF

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Erasmus MC

Vrouwen die tijdens een IVF behandeling gezond eten hebben een veel hogere kans op een zwangerschap dan vrouwen die dat niet doen. De kans om zwanger te worden wanneer je gezond eet is 60% hoger. Dit blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum.

Onderzoeker John Twigt onderzocht de invloed van voeding op het verloop van de IVF-behandeling. Dit deed hij door  paren te onderzoeken die het spreekuur 'Gezond zwanger worden' bezochten. Hij keek met name naar de voeding van de vrouw.

Gezond eten is altijd goed voor je

Het is al lang bekend dat goede voeding en een gezonde leefstijl een goede invloed hebben op de gezondheid. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat leefstijlfactoren invloed hebben op vruchtbaarheid. Het was nog niet bekend in hoeverre voeding invloed heeft op vruchtbaarheidsbehandelingen.

Wat verstaan we onder gezond eten?

De gezonde voeding waar Twigt het over heeft bestaat uit een voedingspatroon met veel fruit, volkorenproducten en margarine en weinig snacks en verwerkte graanproducten.

Hoe zorgt gezond eten voor een hogere kans op zwangerschap?

“We vonden ook aanwijzingen door welke mechanismen deze positieve invloed kan worden verklaard. We hebben nog niet alles in beeld, maar vervolgonderzoek moet onze ideeën bevestigen,” vertelt Twigt. Voeding heeft invloed op de hoeveelheid hormonen die wordt geproduceerd na de IVF-behandeling. Als de vrouw gezonder eet, wordt er minder hormoon geproduceerd. Hoge concentraties van het hormoon zorgt voor minder goed baarmoederslijmvlies, waardoor de embryo moeilijker innestelt.

Slechte voeding heeft indirect een negatieve invloed op de eicel zelf en mogelijk dus ook op het embryo en de zwangerschap. Daarnaast zorgt een slecht dieet voor een tekort aan goede voedingsstoffen voor de baby.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl